Möjlig högergir i Australien efter ledarbyte

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: David Gray/AP/TT
Scott Morrison har valts till ny premiärminister i Australien. Här gratuleras han av miljöminister Josh Frydenberg som valts till vice premiärminister. Arkivbild.

Australiens nye premiärminister heter Scott Morrison – sedan Malcolm Turnbull knuffats ner från posten av sina egna.

Frågan är om regerande Liberala partiet hinner repa sig inför valet efter den uppslitande interna striden.

Efter en kaotisk vecka i australisk politik beslutade regeringspartiet på fredagen att byta ut sin ledare och premiärminister. Turnbull – som så sent som i tisdags vann en ledarskapsomröstning mot inrikesminister Peter Dutton – motsatte sig in i det sista avgångskraven.

Dutton lyckades dock samla stöd från en majoritet av partiets parlamentsledamöter och kunde därmed tvinga fram ytterligare en omröstning. Men det gick inte riktigt som han tänkt sig.

Lovar lojalitet

Valet stod mellan tre nominerade: Dutton, utrikesministern Julie Bishop och finansministern Scott Morrison. Efter att Bishop slagits ut vann Morrison med 45 röster mot 40 för Dutton, som dock höll god min.

– Jag kommer att vara lojal mot Morrison, se till att vi vinner valet och slår (Labors ledare) Bill Shorten, sade han till australiska medier efter förlusten.

Malcolm Turnbull och Julie Bishop lämnade mötet och gick förbi väntade journalister utan att ge några kommentarer, rapporterar ABC. Senare tackade dock Turnbull det australiska folket för dess stöd.

– Det kanske förvånar er en dag som denna men jag är fortsatt väldigt optimistisk och positiv när det gäller vårt lands framtid, sade han.

Konservativt uppror

Nästa steg är att Turnbull ska träffa generalguvernören – brittiska drottningens representant – och rekommendera att Scott Morrison får uppdraget att bilda en ny regering.

Upproret mot Turnbull har drivits av Liberala partiets konservativa falang, som inte tyckt om den avgående premiärministerns mer socialliberala linje. Missnöjet bottnar även i att regeringen länge halkat efter oppositionspartiet Labor i opinionsmätningarna och interna strider om bland annat energipolitiken.

Men det är inte säkert att regeringen får det lugnare efter ledarbytet. Turnbull har meddelat att han nu kommer att lämna sin parlamentsplats. Det lär tvinga fram ett fyllnadsval där regeringen riskerar att förlora sin knappa majoritet.

Kontroversiell

Morrison blir Australiens sjunde premiärminister på elva år. Han är evangeliskt kristen och har framställt sig som en troende man med handlingskraft.

Morrison kommer närmast från posten som finansminister, men har gjort sitt kanske starkaste avtryck som migrationsminister 2013–2014 då han ansvarade för införandet av landets kontroversiella politik för att stoppa asylsökande som anländer med båt.

Migranterna skickas antingen tillbaka, eller förs till läger på avlägsna öar där förhållandena fått skarp kritik från rättighetsgrupper.

Rättad: I en tidigare version översattes Scott Morrisons tidigare post, på engelska treasurer, till skatteminister. En närmare motsvarighet är finansminister.

Publicerad: