Beatrice Ask pressas om det brutala mordet

Publicerad 2012-06-05

Han halshöggs av sin anställda

Den brottsmisstänkte, psykiskt sjuke 35-åringen reste till Storbritannien, fick jobb som kypare – och högg huvudet av sin chef.

Nu kräver den brittiska regeringen svar från ­justitieminister Beatrice Ask:

Varför fick mannen ­lämna Sverige?

I ett brev till Beatrice Ask (M) från den brittiske invandrar­ministern ­Damian Green beskrivs hur svensken – som även har ­albanskt medborgarskap – flera gånger mellan 1999 och 2005 ­dömdes för narkotika­brott i Schweiz. Till slut utvisades han till Sverige, eftersom han hade svenskt medborgarskap ­sedan han gift sig här 2002.

Försökte ta vapen

I juni 2010 misshandlade han sin kusin i Småland när de var på väg att köpa mediciner åt 35-åringen, enligt ett åtal vid Växjö tingsrätt. När polis kom till platsen försökte han ta en polismans tjänstevapen och hotade att döda kusinen. En brottsundersökning ­inleddes i Sverige.

Vid polisförhören framkom att 35-åringen var psykiskt sjuk och mycket labil. Han hade vårdats i flera månader för detta både i Kosovo och i Sverige.

35-åringen uppgav själv att han strax före misshandeln hade fått hallucinationer och hört röster som sade att han skulle slå kusinen. Han konstaterade samtidigt att han hör röster när han inte tagit sina mediciner, vilket han inte hade gjort på fyra dagar.

Medan den svenska brottsutredningen pågick, i augusti 2010, reste 35-åringen till Storbritannien. Där fick han jobb som kypare på golfklubben Oxfordshire Golf Club. Den 21 augusti 2010 mördade han sin chef Christopher Varian och högg av honom huvudet.

Svensken ska ha dödat sin chef efter ett bråk om rökraster, uppger den brittiska tidningen Metro.

- Han var som en bomb som väntade på att explodera, säger dödsoffrets bror Roger Varian till tidningen.

35-åringen dömdes nyligen av en brittisk domstol till rättspsykiatrisk vård i 19 år.

Han dömdes för dråp ­sedan tre psykiatriska utredningar slagit fast att han var mentalt otillräknelig när brottet begicks.

I sitt brev till den svenska justitieministern skriver brittiske invandringsministern Damian Green att han agerar på uppdrag av Christopher Varians föräldrar och ställer frågan: ”Varför tilläts han (35-åringen) lämna ­Sverige, när han stod under polisens uppsikt?”

”Inget reseförbud”

Justitie­minister Beatrice Ask fick detta brev den 23 maj, men har ännu inte skickat något svar. Det förbereds av handläggaren ­Erik Fågelsbo, ämnesråd på justitie­departementet:

– I det här ärendet var ­killen på fri fot. Först var han frihetsberövad som ­anhållen, sedan fann åklagaren att det inte fanns skäl att ha honom frihetsberövad. Det fanns inte heller något reseförbud. Det vanliga i Sverige är att vi ­bedriver brottsutredningar med ­personer på fri fot, annars skulle det bli omständligt och vara oförenligt med mänskliga rättigheter, säger han.

Beatrice Asks pressekreterare Anna Erhardt säger:

- Justitieministern kommer inom kort besvara den brittiske ministerns brev och förklara det svenska rättssystemet och hur det ser ut.

Först ett och ett halvt år ­efter mordet i Storbritannien, i december 2011, åtalades 35-åringen vid Växjö tingsrätt för misshandel och förberedelse till dråp alternativt förberedelse till grov misshandel.

Fotnot: Den brittiske invandrarministern har gett mordoffret fel namn i sitt brev, och kallar honom "Christopher Vivian".

ANNONS