Läkarens cancermiss: Du är sympatisjuk – med hunden

Publicerad 2012-03-03

Gunilla Dalberg, 28: Han sa att jag var för frisk – och att jag bara var sympatisjuk med min hund

Läkaren till Gunilla Dalberg, 28: Du är bara sympatisjuk med din hund.

Men egentligen hade hon cancer i sköldkörteln.

– Jag är så otroligt arg på hans nonchalans, säger Gunilla, som nu anmält läkaren till Socialstyrelsen.

HADE CANCER I SKÖLDKÖRTELN Gunilla Dalberg, 28, sökte hjälp för en knöl i halsen – men fick höra av läkaren att hon var sympatisjuk med sin hund.

Det var i början av april som Gunilla Dalberg gick till vårdcentralen i Jokkmokk. Hon var orolig över att sköldkörteln kändes uppsvälld. Dessutom hade hon mycket ont i halsen och svårt att andas.

Hos läkaren råkade hon berätta att hon tvingats sitta uppe med sin hund som kräkts under natten.

Det kunde han inte släppa, enligt Gunilla.

– Han sa att jag bara var sympatisjuk med min hund. Och att jag var för frisk för att ha något fel på sköldkörteln, säger Gunilla Dalberg.

Lovade ringa tillbaka

Innan besöket var över sa läkaren att han skulle ringa dagen därpå och ge besked om blodproverna som sköterskan tagit, "men att det kunde hända att han glömmer bort det", skriver Gunilla i sin anmälan.

– När jag gick därifrån var jag arg och ledsen, säger Gunilla.

Eftersom läkaren aldrig hörde av sig kontaktade hon själv sjuksköterskan. Då hade knölen växt sig så stor att Gunilla tvingades göra ett återbesök hos samme läkare.

– Först då tog han det på allvar och gjorde en helomvändning från dagen därpå, säger Gunilla.

Fick tungt besked

Efter det följde flera undersökningar på Sunderby sjukhus i Luleå. I augusti opererades Gunilla och halva sköldkörteln skickades på analys. Sedan kom beskedet: papillär thyroidea.

– Det visade sig att det var cancer, som dessutom spridit sig till andra delar av halsen, säger Gunilla.

Den aktuella läkaren förnekar att han skulle ha sagt att Gunilla är sympatisjuk med sin hund. Och att Gunilla fått en remiss inom två dagars tid är ovanligt snabbt, säger han till Aftonbladet.

– Jag kan inte tro att jag har sagt det. Jag tror inte ens att Socialstyrelsen kommer att ta sig an det här, medicinskt är det klanderfritt hanterat, säger han.

Till sjukhus igen

För Gunilla återstår nu flera behandlingar. Än är hon inte friskförklarad och i mitten av mars ska hon till Norrlands universitetssjukhus på nya röntgenundersökningar.

– Jag kämpar vidare, det enda som räknas nu är att bli frisk, säger hon.