Skolmaten fattig på vitaminer

Uppdaterad 2012-04-20 | Publicerad 2012-04-19

Ny studie: över hälften av skolorna uppfyller inte Livsmedelsverkets riktlinjer

Maten vi ger våra barn i skolan ska vara näringsriktig.

Men siffror visar att över hälften av skolorna inte uppfyller kraven på näringsriktig mat.

I en stor nationell studie har den svenska skolmatens kvalitet granskats. Resultatet är en dyster läsning.

Enligt nya skollagen ska skolmaten vara näringsriktig. Knappt hälften av skolorna lever upp till de kraven. Skolmaten är fattig på både järn och D-vitamin.

Tillsammans med Sveriges kommuner och landsting, Folkhälsoinstitutet och Livsmedelsverket har Karolinska Institutet tagit fram verktyget SkolmatSverige för att skolorna själva ska kunna analysera maten de serverar till eleverna.

"Väldigt låg siffra"

Majoriteten följer inte Livsmedelsverkets råd om att eleverna ska serveras fet fisk och blodpudding. Bara 6,3 procent av skolorna uppfyller kraven på näringsriktighet som rör järn, D-vitamin, fettkvalitet och fibrer.

– Det är en väldigt låg siffra som tyder på att någonting måste göras. Det är många skolor som inte har någon kostpolicy över huvud taget, vilket skulle kunna vara ett bra första steg för att jobba med skolmåltidens kvalitet. Skollunchen utgör en stor del av barnens kost, och det är viktigt att eleverna kan lära sig om bra matvanor även i skolan, säger Emma Patterson, projektledare för verktyget SkolmatSverige.

Fisk är en favorit

Av de 191 skolor som var med i undersökningen följde inte ens hälften av skolorna en näringsberäknad matsedel.

– Jag tycker att det är oroväckande att skolorna inte lever upp till kvalitetskraven. Skolmaten är finansierad med offentliga medel och vi har rätt att ställa krav på att maten ska uppfylla de riktlinjer som finns, säger Elisabet Rothenberg, chefsdietist vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Bland eleverna vid Edboskolan i Huddinge är fisk med potatis en favorit. I går stod hamburgare med potatismos och tillbehör på menyn. Det serverades även ett vegetariskt alternativ.

– Det är bra att vi har mycket att välja på, och att det finns vegetarisk mat, säger Tilda Forslin som går i 4:an på Edsboskolan.

"Bra med alternativ"

Eleverna är överens om att det är viktigt att de får bra mat i skolan. De påpekar också att det är viktigt att maten ska se god ut.

– Om maten inte är god så vill man inte äta, därför är det bra att det finns alternativ att välja på. Det är gott att kunna ta grönsaker till. Det är inte ofta vi får dålig mat eller onyttig mat i skolan, säger Özkan Peembgül, som också går i 4:an.

Verktyget SkolmatSverige finns tillgängligt för alla grundskolor.