Hjälp oss att hitta kärleksbrevets ägare

Uppdaterad 2015-11-16 | Publicerad 2015-11-15

Hej Internet,

Det är dags att visa vad du går för.

Med din hjälp vill vi hitta den person på flykt som tappat ett kärleksbrev på den grekiska ön Samos någon gång under de senaste veckorna.

Vi hittade brevet på marken just där Samos kust övergår från låga stränder till branta klippor och där flyktingar i stort sett varje natt driver i land i överlastade båtar från Turkiet på andra sidan havet. Den som har förlorat brevet har av allt att döma tvingats klättra från havet upp längs bergssidan.

Jag som fick syn på det heter Erik Wiman och är journalist på den svenska tidningen Aftonbladet. Jag är på Samos för att rapportera om, och delta i, en svensk insats som pågår för att rädda liv på Medelhavet.

Det låg i en vattentät påse och jag höll på att trampa på det en tidig morgon när vi spanade efter nya flyktingbåtar ute till havs.

Min första tanke var att det kunde vara ett meddelande från någon av människosmugglarna och att det skulle kunna ge upphov till en bra story, men när vi översatte det rördes vi istället av de vackra formuleringarna från en ung man till en ung kvinna.

Du som har skrivit det, vi hoppas att du ursäktar att vi citerar några rader:

”Min Ros”

Jag lovar dig, jag kommer att älska dig till sista minuten av mitt liv.

Jag lovar dig, jag kommer inte att låta någonting skilja oss vad som än händer…”

Vi vet ingenting om brevskrivaren eller om kvinnan som han skriver om, men det är lätt att tänka sig att innebörden av sådana rader får en ännu större betydelse för den som tvingats lämna ett liv bakom sig, för att försöka starta ett nytt i en annan del av världen.

Kanske är de tillsammans eller så har livet tvingat dem isär.

Vi har brevet på Aftonbladets redaktion i Stockholm och vill så gärna ge det tillbaka till antingen dess ägare.

Därför ber vi dig som läser det här att du delar innehållet i någon av dina sociala kanaler på nätet. Även du som inte har någon som helst koppling till Samos, eller någonsin har träffat en människa på flykt. Kanske har du en vän som har en vän som har en vän som hört talas om någon som har en annan vän som kom med båt till Samos eller känner någon som gjort det.

Låt den här texten gå några varv runt jorden så kanske den hittar rätt till slut.

Ledtrådar:

Vi hittade det på Samos den 29 oktober. Brevskrivaren kallar sig Hamody, vilket skulle kunna vara ett smeknamn på Mohammed eller Ahmad. Han kallar sin älskade för ”sin Ros”.

Det är skrivet på irakisk arabiska.

Snälla Internet, hjälp oss nu.

Han och hon är värda det.

PRESS HERE FOR ARABIC VERSION

PRESS HERE TO READ ENGLISH VERSION

Här kan du följa Gula båtarna på Facebook.

Så kan du stödja Gula båtarna

Swish. Swisha valfritt belopp till nummer 123 114 7313. Mottagare: Gula Båtarna.

SMS. SMS:a BÅT100, BÅT200, BÅT300 eller BÅT500 till nummer 72600 för att skänka 100–500 kronor.

Bankgiro. Sätt in valfritt belopp på bankgiro 5037-0378

Gula båtarna är Sjöräddningssällskapets och medieföretaget Schibsteds projekt för att rädda liv på Medelhavet, med två räddningsbåtar och frivilliga sjöräddare.

Så mycket pengar har samlats in

Följ ämnen i artikeln