En regnig sommar - då trivs svampen

Publicerad 2015-06-24

Mördarsniglar och mygg stormtrivs i den blöta ­sommaren.

Men det finns tröst.

- Om det fortsätter regna kan det bli mycket kantareller, säger svampexperten Michael Krikorev.

Snart dags att plocka korgen full.oto:

Årets vår går till historien som en av de kallaste och blötaste på länge. Sommaren väntas fortsätta med skurar och kyla. Men några stormtrivs i det blöta vädret.

- Det är väldigt mycket sniglar på de flesta håll i Syd- och Mellansverige, säger snigelforskaren Ted von Proschwitz på Göteborgs naturhistoriska museum.

”Definitivt snigelår”

- Det har även fortsatt att regna under juni vilket har gynnat dem ytterligare. Nu kommer de största sniglarna som övervintrat snart att börja ­lägga nya ägg. Då kan en andra ­generation komma igång om det regniga vädret fortsätter. 2015 blir definitivt ett snigelår.

Även myggorna ­gottar sig i det blöta vädret.

- Södertälje och Värmland har just nu problem med den mycket aggressiva översvämningsmyggan, säger ­Yngve Brodin, myggexpert på Naturhistoriska riksmuseet.

Prognosen pekar mot att det även blir mycket vanliga myggor.

”Mycket kantareller”

Den som letar tröst kan rikta blickarna mot svampskogen. Michael Krikorev, mykolog på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU,säger:

- Svampsäsongen hittills är tidigare än vanligt. Vissa individer kan ha lurats att det redan var höst när en regnig och kall vår följde efter solsken. Om det fortsätter att regna regelbundet kan man trösta sig med mycket kantareller i slutet av sommaren.

Det finns också förutsättningar för en god bärsäsong, uppger Ola Langvall, skogsforskare på SLU.

Följ ämnen i artikeln