Samlas för krismöte – nu avgörs Greklands öde

Uppdaterad 2015-07-15 | Publicerad 2015-06-22

Grekland står på randen till ekonomisk kollaps.

Landets banker töms på pengar och miljardskulderna hopar sig.

Idag möts Europas finansministrar i vad som beskrivs som ett ödesmöte.

– Om det inte blir en lösning ruskas hela EU-samarbetet om, säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist till TT.

Idag måndag samlas EU-ländernas finansministrar i Bryssel för att försöka nå en lösning i diskussionerna med Grekland.

Månadsskiftet juni-juli är en ödesstund för Eurosamarbetet. Dels måste Grekland betala tillbaka ett 1,6 miljarder euro stort lån till Internationella valutafonden, IMF. Pengar som landet inte har.

I slutet av juni löper också EU:s och IMF:s stödavtal till grekerna ut. Om inte ett nytt avtal sluts väntar statsbankrutt för Grekland. Och en osäker tid för hela Europa.

– Om det inte blir en lösning ruskas hela EU-samarbetet om, säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist till TT.

Grekerna har satt hårt mot hårt

EU och IMF har krävt budgetnedskärningar, skattesänkningar och pensionssänkningar för att bevilja grekerna nya nödlån.

Hittills har dock den nytillträdda grekiska regeringen – med premiärminister Alexis Tsipras och finansminister Yanis Varoufakis i spetsen – satt hårt mot hårt i förhandlingarna. Regeringspartiet Syrizas valvinst byggde på löften om ett stopp för åtstramningarna i Grekland.

På söndagskvällen samlades flera tusen personer i Aten för att visa regeringen sitt stöd inför måndagens förhandlingar i Bryssel.

– Han (Tsipras, reds. anm.) får inte skriva under. Vi har redan offrat så mycket. Mer åtstramningar klarar vi inte av, säger 23-årige Michael Peppas till Svenska Dagbladet.

Flera förbereder sig nu för en ekonomisk kris. Bara under fredagen tog grekerna ut motsvarande 9 miljarder kronor ur landets banker.

"Den grekiska regeringen måste backa"

Enligt Robert Bergqvist kommer dock grekerna att behöva vika sig. Han tycker att omvärlden redan har ställt upp för landet med generösa lån och skuldavskrivningar.

– Den grekiska regeringen måste backa från sina löften till folket om att det är slut på åtstramningspolitiken, det finns ingen annan väg, säger han till TT.

Natten mot måndag lade den grekiska regeringen ett nytt bud i förhandlingarna.

"Det är en bra grund för morgondagens förhandlingar", skriver Martin Selmayr, närmaste man till EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, på Twitter.

"Grexit" ett hot mot EU

"Grexit"-scenariot, att Grekland lämnar euron, kan leda till en dominoeffekt som skulle hota hela EU, säger Robert Bergqvist.

– Skulle Grekland lämna så inser alla att det finns en tur- och returbiljett till EU. Det finns i dag ett stort tryck i många länder efter ökad ekonomisk–politisk självständighet och det blåser en opinionsmässig motvind för hela EU-projektet.

Följ ämnen i artikeln