Ryssland: Grekland får klara sig själva

Uppdaterad 2015-07-08 | Publicerad 2015-07-07

Sidorna är splittrade - hur mycket hjälp ska Grekland få?

Ryssland, Italien och Lettland utesluter inte en grexit.

– Det är en ödesdag, säger Andreas Hatzigeorgiou, chefsekonom på Stockholms handelskammare.

Under tisdagskvällen har det hållits krismöte mellan Euroländernas ministrar, ledarna för EU och den grekiska regeringen pågår just nu. Resultatet blev inget annat än ännu ett möte.

Alla EU:s ledare ska mötas

Alla EU:s 28 ledare kommer att träffas i Bryssel på söndag för att hålla ett möte som kommer att kunna innebära en ny överenskommelse om lån till Grekland.

Donald Tusk, Europeiska rådets ordförande och ordförande i krismötet, betonade stundens allvar.

– Det är absolut rättfärdigat att alla 28 EU-ledare är med på mötet på söndag, eftersom jag tycker att detta utan tvekan är det viktigaste ögonblicket i EU:s och eurons historia, sa Tusk.

Senast torsdag måste Grekland presentera sina planer för reformer, klargjorde EU-ledarna.

Få vill ha en "grexit"

De allra flesta länderna tycker inte att en uteslutning av Grekland är en bra idé.

– Vi är i de sista sekunderna av den här krisen, jag tror att ingen tycker att grexit är en bra lösning, säger spaniens Luis de Guindos.

Men trots det är det några länder som inte håller med. Bland annat Ryssland har inga planer på att hjälpa Grekland finansiellt.

– Frågan att Ryssland ska erbjuda hjälp till Grekland finns inte på agendan, Grekland har inte begärt någon form av hjälp", sa den ryske ekonomiministern Alexei Ulyakayev enligt Dow Jones Newswires.

Även Lettland är kritiska till att ge Grekland fler stödpaket.

– Det kan inte bli tal om att avskriva lånen, säger Lettlands finansminister Janis Reirs.

Enligt Lettlands förre premiärminister Valdis Dombrovskis kan grexit inte uteslutas om det inte blir några reformer, rapporterar AFP.

Kan inte ta risken

Frankrike har på morgonen gått ut och sagt att de är redo att diskutera skuldnedskrivningar med Grekland och även Spanien har talat om ett tredje stödpaket.

– Frankrike är övertygat om att vi inte kan ta risken att låta Grekland lämna eurozonen, säger Frankrikes premiärminister Manuel Valls till fransk radio inför mötet.

Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker är på samma sida.

– Min önskan är att undvika Grexit, säger han i ett uttalande.

Enligt Finland är dörren öppen för Grekland, även om den är villkorad. Landets finansminister Alexander Stubb säger att det är för mycket begärt att euroländerna ska hålla sig till tidigare överenskommelser då de tidigare "visat solidaritet" med Grekland.

"Grekland kommer backa"

Men hur Grekland kommer göra är ännu inte klart. Andreas Hatzigeorgiou tror att Grekland kommer backa något vad gäller pensionssystemet men också gå med på förändringar vad gäller momsstrukturen och skatterna i landet, i ett försök att få ett ytterligare stödpaket av något slag.

– Under det första mötet kommer det ges en signal om vart vi står och vart vi är på väg någonstans, säger han.

Om inget avtal träffats till den 20 juli, då Grekland ska betala 3,5 miljarder euro till ECB väntas landet gå i bankrutt. Andreas Hatzigeorgiou tror att den Grekiska regeringen är något mer flexibel än tidigare.

– Vi får se vem som blinkar först. Den grekiska regeringen har väntat på att långivarna ska blinka och långivarna väntar på den Grekiska regeringen, säger han.

Följ ämnen i artikeln