Ulf fick salmonella av kryddblandningen

Uppdaterad 2015-07-14 | Publicerad 2015-07-07

Ulf Palmblad, 55, fick salmonella av kryddblandningen.

På midsommardagen tog Ulf Palmblad, 55, en sightseeing på norra Öland.

Han åt plankstek för 99 kronor på en krog – och blev en av de drabbade i det stora salmonellautbrottet.

– Det är ingenting man önskar ens sina ovänner, säger han.

I höjd med midsommarhelgen hade inte så många restauranger på norra Öland hunnit sommaröppna, men på ett ställe lockade stora skyltar med husets plankstek för 99 kronor – med fläskfilé och bearnaise.

– Vi var jättehungriga, så vi tog det. Vi satt och skojade om att det inte är så nyttigt med planka, säger Ulf Palmblad, 55, från Kalmar.

Bara under midsommarhelgen serverade restaurangen runt 200 stycken plankstekar, enligt Sveriges Radio. Och redan dagen efter besöket blev det illa för Ulf.

– Jag mådde inte så bra på kvällen, och på söndagen kom det ordentligt, med frossa, feber och allting, säger Ulf Palmblad.

Springa fram och tillbaka

Han blev helt utslagen och orkade knappt resa sig ur sängen.

– Det är bara att springa fram och tillbaka till toaletten. Och så fort du reser dig så fryser du.

Ulf Palmblad fick sjukskriva sig.

– Sen läste jag i Aftonbladet om salmonellautbrottet och gick till vårdcentralen i Borgholm.

De tog prover och när svaret kom med ett salmonellabesked så blev Ulf Palmblad inte förvånad.

– Jag var ju medveten om det hela, säger han.

Kryddan är skurken

Folkhälsomyndighetens undersökningar visar att det inte är restaurangens plankstek som ligger bakom salmonella-utbrottet. Över 140 personer i 17 av 21 län har smittats av en i Sverige ovanlig salmonellatyp. Och det är kryddor misstänks ligga bakom ett av de största nationella utbrotten på senare år.

80 av dem har blivit sjuka efter att ha ätit på restaurangen på norra Öland. Och Folkhälsomyndigheten hittade under dagen salmonella i ett kryddprov från restaurangen.

Det är ännu inte helt säkerställt att det verkligen är den salmonellatyp som den stora mängden människor blivit sjuka av. I morgon eller övermorgon beräknar Folkhälsomyndigheten kunna bekräfta det.

Nu blir det ingen semesterresa

Ulf Palmblad hade egentligen planerat en bilresa i norra Frankrike, men den blir det inget med nu. För magknipen hänger kvar, och han behöver ha nära till toaletten.

– Jag vågar inte. Vi såg fram emot en bilsemester, och nu är det spolierat.

Men det gäller att se det ljusa, även i mag-tarmsjukdomar.

– Man får vara glad att det inte är 1950-talet för då blev salmonellasjuka inspärrade på en månad i princip, säger Ulf Palmblad.

Dessutom blev sjukdom en bra bantningskur, skojar han.

– Jag gick ner fem kilo, så det var väl positivt. Den funkar som bantningskur, men är nog inget att rekommendera.

Andra stora utbrott

2007 inträffade det största svenska utbrottet på senare år. Importerad babyspenat tros ha legat bakom de 179 salmonellafallen, men det kunde aldrig bekräftas mikrobiologiskt. Salmonella har regelbundet påvisats i importerad ruccola och orsakat mindre utbrott. Flera av dessa utbrott har även haft internationell spridning då även andra länder importerat salladen.
2008/2009 orsakade salmonella ett utbrott som drabbade hela Skandinavien. Smittkällan var danskt kött sålt i Sverige som både svenska och norska smittade hade köpt och ätit av.
1953 ägde ett stort utbrott rum med 9 000 fall och 90 dödsfall. Smittan spreds via förorenade charkvaror och kött från ett slakteri. Tack vare det utbrottet infördes det salmonellakontrollprogram som fortfarande bedrivs i Sverige.
 

Följ ämnen i artikeln