Lena Mellin: "Det var ganska lamt"

Uppdaterad 2015-09-07 | Publicerad 2015-09-06

Statsminister Stefan Löfvens tal vid manifestationen på Medborgarplatsen innehöll få konkreta nyheter och saknade engagemang.

Det anser Aftonbladets Lena Mellin.

– Det var ganska lamt. Jag hade önskat mer engagemang i frågan, säger hon.

Stefan Löfven lyckades inte haka på det engagemang för flyktingfrågan som vuxit fram efter att bilderna på den döde pojken Alan Kurdi, 3, kablades ut över världen, tycker Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin.

– I spåren av de hemska bilderna väller det fram ett jätteengagemang. Jag hade önskat att han hade mer engagemang i frågan, att han hakade på den väldiga opinionen, säger hon.

Få löften från regeringen

I talet lade statsministern tonvikt vid EU:s gemensamma ansvar för flyktingarnas situation. Han underströk också att alla kommuner i Sverige ska ta emot flyktingar, och att ingen får "smita undan".

Men talet innehöll få löften från den svenska regeringen, menar Lena Mellin.

– EU skulle göra något, kommunerna skulle göra något och han tackade enskilda människor som hjälpt till. Men statens engagemang begränsade sig till att ge mer pengar till kommunerna.

"Tror inte Merkel behöver någon hjälp"

På tisdag reser Stefan Löfven till Tyskland för att diskutera en plan för flyktingmottagandet med förbundskansler Angela Merkel.

Men Lena Mellin tror inte att lösningen på flyktingfrågan kommer att nås på det mötet.

– Jag tror inte att Angela Merkel behöver någon hjälp med strategierna, säger hon.

Hjälp, vad händer? Vi förklarar
flyktingkaoset