Bramme Sey: En stor dag för Sveriges kvinnor

Publicerad 2016-02-04

Amie Bramme Sey

I dag kom ÄNTLIGEN nyheten om att regeringen fattar beslut om införandet av nationella riktlinjer för endometrios! YAY!

Nu tänker kanske du ”endometri-vadå?! Varför är detta något att glädjas över?

Jo, just därför! Trots att endometrios drabbar var tionde fertil kvinna i Sverige – omkring 200 000 personer lever med denna kroniska smärtsjukdom – så känner nästan ingen till att endometrios överhuvudtaget finns.

Tänk dig att leva med smärta, mer eller mindre hela tiden, och inte veta vad det beror på? Att du vänder dig till vården för att mötas av lika stora frågetecken där. Alternativt inga frågetecken alls, utan förminskande och förlöjligande. Din smärta viftas bort som vanlig mensvärk. Alla får ont när de har mens. Det är normalt.

Men i dag säger Sverige nej. Det är inte normalt att gå runt och lida med smärta i kroppen bara för att du råkar vara född med en livmoder.

Innebär att man blöder inåt

Varje gång jag nämner endometrios så är jag beredd att förklara vad ordet innebär.

Endometrios innebär att livmoderslemhinnevävnad växer utanför livmoderhålan, vilket kan leda till inflammation, smärta, svullnad, ärrbildning och organdestruktion.

Endometrios innebär att man ”blöder inåt”. Att mensblodet inte åker ut ur kroppen, utan i stället koagulerar inne i buken och skapar ”chokladcystor”. Hårda blodklumpar i kroppen.

Endometrios innebär ofta så pass stor smärta att att den drabbade personen får problem att sköta jobb och skola. 

Endometrios innebär i genomsnitt 7-8 år av smärtor innan den drabbade får rätt diagnos. Ofta har den drabbade personen en lång historik av besök i sjukvården och hos gynekologen. Utan att ha fått ett svar på vad smärtan beror på.

Berättelserna har fyllt ögonen med tårar

Jag har träffat ett stort antal kvinnor som är drabbade av endometrios. Varje gång har deras vittnesmål fyllt mina ögon med tårar. Tårar av frustration och sorg. Hur kan en sjukdom som drabbar så många svenskar vara så osynlig?

Jag har träffat kvinnor som är hemma från jobbet varje månad, i samband med mens. Smärtorna är så outhärdliga att de inte kan lämna badrummet på grund av spyattacker avlösta av ett akut behov av att gå på toaletten. Smärtan beskrivs som knivhugg i magen och ryggen. Som att tarmarna bombarderas med tusen nålar. Kvinnor som sover på badrumsmattan natt efter natt.

Cystan kan vara stor som en apelsin

Jag har hört för många berättelser om kvinnor som fått sin diagnos ställd först efter att de akut åkt ambulans till sjukhuset. Väl där konstaterar läkare att en cysta har spruckit inne i buken. Ibland är cystan stor som en apelsin, i andra fall som en grapefrukt.

Jag minns speciellt en ung tjej som jag intervjuade om hennes endometrios.

Samma dag hade hon börjat arbetsträna efter tre år av arbetslöshet. När hon berättade för chefen att hon led av en kronisk smärtsjukdom fick hon sparken. Han hade så klart aldrig hört talas om endometrios och hade inget intresse av att behålla en anställd som var sjuk så ofta.

Efter det blev det inget nytt jobb. Hon orkade inte ta sig upp ur sängen. Smärtan ledde till isolering i hemmet som ledde till depression som slutligen lamslog hela hennes kropp.

Jag frågade hur hon mår i dag, tre år efter diagnos och vård, och fick till svar att hon nu orkar mycket mer. Mycket mer kunde innebära en tur med hunden runt kvarteret.

Sen tog smärtan över igen.

Beslut i rätt riktning för kvinnnor

Att regeringen i dag beslutat att införa nationella riktlinjer är stort. Det är ett stort steg i rätt riktning för de kvinnor som krävt upprättelse gällande sin sjukdom, som krävt att få den vård de förtjänar. Det är ett stort steg i rätt riktning för forskningen om ”kvinnosjukdomar” som historiskt sett alltid negligerats och förminskats.

Alla ni kvinnor som i dag ligger hemma med knivsmärtor i buken och ryggen, som ligger hukade över toaletten och spyr, som vaknar upp från att ännu en gång ha svimmat då kroppen inte klarat mer. Alla kvinnor som år efter år fått höra att man ska tåla lite smärta, att det är normalt. Den här dagen är för er! Ni förtjänar jämställd sjukvård, i dag tar Sverige äntligen ett kliv i rätt riktning!

Amie Bramme Sey

Följ ämnen i artikeln