Försvarets taktik för att få Lisa Holms mördare frikänd

Publicerad 2015-12-08

Här är advokat Inger Rönnbäcks drag för att få Nerijus Bilevicius frikänd för mordet på Lisa Holm:

Tidigare Palmegruppspolisen Pål Johansson kallas som vittne – samtidigt som ytterligare vittnen kan bli aktuella.

– De tiotalet dna-träffarna blir fortfarande svåra att förklara bort, säger polisens utredningschef Lars Johansson till Aftonbladet.

Nerijus Bilevicius, 35, dömdes till livstids fängelse för mordet på 17-åriga Lisa Holm.

Som väntat har domen överklagats av försvarsadvokaten Inger Rönnbäck – som på nytt riktar en mängd kritik mot polisen och utredningen.

Rönnbäck har åberopat många av de vittnen som framträdde i tingsrätten, där man i samtliga fall vill spela upp förhören från förhandlingarna i Skaraborgs tingsrätt. Däribland förhöret med 35-åringens fru som Rönnbäck vill att hovrätten hör.

Ett nytt vittne

Det enda nya vittnet som Rönnbäck vill höra är tidigare kriminalkommissarien Pål Johansson, bland annat före detta chef för polisens gärningsmannaprofilgrupp. Han har också erfarenhet av utredningar som mordet på Anna Lindh, Lasermannenutredningen och av att ha varit en del av Palmegruppen.

Pål Johansson uppges ha synpunkter på förhören med Nerijus Bilevicius och hans fru ”med avseende på objektivitet och psykiska påverkningar, detta till styrkande att de båda utsatts för en påtaglig psykisk påverkan av ej lämplig art”.

I sin överklagan skriver Inger Rönnbäck också att 35-åringens fru hanterats så illa av svensk polis att hon inte själv vågade komma och vittna.

En bild som polisens utredningschef Lars Johansson inte delar.

– Nej, så var det absolut inte. Hon fick en väldigt bra behandling, sen är det naturligtvis inte roligt att sitta som misstänkt, säger Johansson.

”Ingen relevans”

Han tycker det är märkligt att försvaret kallar ett vittne som ska bedöma förhören av de inblandade, i synnerhet då ingen av dem erkänt brott. Kvinnan friades dessutom från sina misstankar.

– Jag ser ingen relevans i den biten. Hade det varit så att det varit ett erkännande hade det ju varit något annat, men det är väldigt märkligt att hon kommer med det nu, säger Lars Johansson.

Försvaret hade redan inför tingsrättsförhandlingarna kallat Pål Johansson, men han tilläts inte av tingsrätten att vittna. Nu återstår att se om Göta hovrätt gör en annan bedömning.

Pål Johansson själv vill inte kommentera sitt eventuella vittnesmål före någon förhandling.

– Om jag nu ska vittna så vill jag inte göra det i förväg, men du kan säkert läsa mellan raderna vad jag i så fall ska prata om, säger han till Aftonbladet.

I överklagan uppger Inger Rönnbäck att ytterligare två-tre vittnen kan komma att kallas, men ger ingen vidare information om vilka som avses.

– Det är ju lite oschyst, för man vill ju i god tid innan förhandlingarna veta vad det kan röra sig om för personer. Det är klart att åklagaren behöver tid att förbereda sig för det, säger Lars Johansson.

Aftonbladet har sökt advokat Inger Rönnbäck som i ett sms hänvisar till sitt överklagande.

Följ ämnen i artikeln