Forskare: Det låg bakom Knuts död

Publicerad 2015-08-28

Isbjörnen Knut Föddes i december 2006 på Berlins Zoo och blev en omedelbar världskändis. Djurparken registrerade hans namn som varumärke och drog miljoner och åter miljoner besökare tack vare sin ulliga lilla sötnös. Men Knut växte upp och blev en betydligt mycket aggressivare hane, som inte mådde bra i fångenskap. I mars i år drunknade han i sin bassäng efter att ha drabbats av hjärninflammation.

Han var världens mest berömda isbjörn och prydde både frimärken och tidningsomslag.

För fyra år sedan dog Knut på Berlin Zoo.

Nu har forskare löst mysteriet med hans död.

Han övergavs av sin mamma – men överlevde mot alla odds.

Knut blev sedan berömd över hela världen eftersom han var den första isbjörnsunge som fötts och överlevt på Berlin Zoo på över 30 år.

”Fick några korta spasmer”

Fyra år gammal dog så Knut plötsligt inför ögonen på 600-700 zoobesökare i mars 2011.

– Han traskade omkring, gick ner i vattnet, fick några korta spasmer och dog, sa zoo-intendenten Heiner Klös till AP då.

Flera zooanställda misstänkte att han förgiftats eftersom så unga djur sällan dör så snabbt. Obduktionen visade dock på att Knut drabbats av ”plötsliga förändringar i hjärnan” och senare stod det klart att det rörde sig om ett epilepsianfall.

Aldrig hittad hos djur tidigare

Men orsaken till anfallet har förblivit något av ett mysterium.

Nu säger sig forskare ha hittat svaret på gåtan: Knut dog av en mycket ovanligt autoimmun sjukdom.

De tyska forskarna presenterar uppgifterna i den vetenskapliga tidskriften Scientific Reports, rapporterar flera nyhetsbyråer.

Sjukdomen som Knut led av – anti-NMDA-receptorencefalit – leder till att immunförsvaret orsakar en inflammation i hjärnan. Hittills har sjukdomen bara varit känd hos människor. Enligt Reuters drabbas 200 000 människor årligen av sjukdomen.

Sofia Roström Andersson

Följ ämnen i artikeln