Ny mystisk smäll på Sörmlandskusten

Uppdaterad 2015-07-17 | Publicerad 2015-07-16

Sent på torsdagskvällen hände det igen.

Boende i Sörmlands skärgård hörde en stor och mystisk smäll.

– Saker föll ner från hyllor, säger Benny Lissman, boende i trakten.

Det är inte första gången som enorma och oförklarliga knallar ljuder i kustområdet nära Trosa. Men på torsdagskvällen var det återigen dags.

– Vi är ute i stugan i Vålarö och hörde en explosion, säger Benny Lissman.

Smällen var så kraftig att rutorna skakade och saker föll ner från hyllor i stugan.

– Det rörde sig ganska rejält. Alla grannar i området där vi har vår stuga märkte det.

Även i Oxelösunds skärgård slog smällen till, runt två mil söder om Vålarö.

– Jag har stuga på Hävringe. Smällen ikväll hördes även här. Stugorna som står direkt på berget skakades om ordentligt. Stugägarna här ute gick ut och tittade men vi såg inte ett spår någonstans, säger en boende i området.

Polis och kustbevakning larmad

Klockan 23.17 hörde Kustbevakningen av sig till Polisen i Södermanland och rapporterade om att folk larmat dem om en smäll.

Kustbevakningen har också informerat Försvarsmakten.

– Vi vill gärna ha in iakttagelser. Annars blir det gigantiska områden att söka av, säger vakthavande befäl vid Sörmlandspolisen.

Kustbevakningen skickar en båt

På Kustbevakningen ställer man sig frågande till vad som kan ha gett upphov till den stora smällen.

– Varken vi eller Försvarsmakten eller polisen har haft någon aktivitet där, säger Johanna Ellinge, vakthavande befäl på Kustbevakningens regionledning nordost.

Och inga större fartyg har rapporterats gå på grund i området.

– Det kunde ha varit ett större lastfartyg som gått på grund, men det finns inget sådant fartyg i området som kan ha åsamkat ett sådant ljud, säger hon.

Men Kustbevakningen ska utreda saken under fredagen.

– Vi skickar ner en enhet i morgon för att se om vi kan se något i dagsljus.

Försvaret: Det är inte vi

Även försvaret har nåtts av oroliga uppringare.

– Det är två som har ringt in. Jag har kontrollerat och vi har ingen sådan verksamhet där som kan förklara den sortens ljud i natt, säger Max Hasselblatt, vakthavande informatör vid Försvarsmakten.

– Det finns ingen militär förklaring till det här, säger han.

"Som att spränga 150 kilo trotyl"

Benny Lissman har pratat med folk som bor vid Stendörren, ungefär halvvägs mellan Vålarö och Trosa. Även där hördes smällen.

– Det var som en detonation. Det small till som när man sprängde rejäla bomber i lumpen. Jag kände igen tryckvågen som blir när man spränger 150 kilo trotyl. Det kändes att det var något som blåste på friskt, säger han.

Inte första gången det smäller mystiskt

Torsdagens smäll är andra gången på kort tid som en mystisk knall rapporteras i området. I mitten på april briserade en smäll som hördes på flera mils avstånd i samma område.

– Det skakade till i hela huset när det smällde här utanför. Så man undrade ju vad det var för något, för det var en väldigt konstig smäll, sa Mats Hagander till Aftonbladet i april.

Benny Lissman tyckte att torsdagens smäll kom från vattnet. Och i april berättade vittnen att tryckvågen känts i vattnet.

En privatperson som var ute och fiskade med några vänner i Trosa skärgård i april sa följande till Södermanlands nyheter:

– Plötsligt small det i skrovet. Alla kollade på varandra som: "Vad i helvete vad det där?!" Det var som att jag hade kört på något, så jag stannade och vände båten för att se om jag hade kört på något. Men det fanns inget i vattnet. Vi förstod ingenting, det kändes som att något exploderade under vattnet.

Och Södermanlands nyheter rapporterade redan 2004 om en kraftig smäll i Trosa.

"Vid elvatiden på onsdagsförmiddagen skakade Trosa innerstad till och ett dovt muller hördes utifrån skärgården", skrev tidningen då.

Följ ämnen i artikeln