"Vi märker att folk är rädda"

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-09-04

Svenske Kent Filppu bor med sin familj i Honduras

Orkanen Felix hotar delar av Honduras.

I huvudstaden Tegucigalpa bor svenske Kent Filppu med sin hustru och lilla dotter.

– Än så länge har vi inte märkt av ovädret. Men vi märker att folk är rädda, säger han till aftonbladet.se vid 16-tiden på tisdagen.

Kent Filppu bor i Honduras.

Kent Filppu flyttade till Honduras huvudstad med sin familj när hans hustru fick anställning där. Även han arbetar där och deras dotter går i förskola.

– De ringde från förskolan och sa att de kör på som vanligt i dag, berättar han.

Fattiga drabbas

Än så länge har inte Kent och hans familj märkt av ovädret och han är själv inte speciellt orolig.

– Nej, vi bor i ett bra hus i ett ganska skyddat område. Vi hoppas att ovädret inte kommer hit med någon större styrka. Det försvagas ju när det kommer in över land. Om orkanen kommer hit är det framför allt de fattiga som drabbas. De som bor i de sämst byggda husen. Vi kan möjligtvis drabbas genom att vi blir avstängda om vägarna förstörs.

Har ni gjort något för att förbereda er inför ovädret?

– Vi tog in kläderna som hängde på tvätt så de inte ska blåsa bort. Det ligger på den nivån. Men i går var vi ute för att köpa en gasspis, eftersom det är vanligt med strömavbrott vid sådana här tillfällen. Men vi hittade inte någon då så det får vi fortsätta leta efter i dag.

Även om Kent Filppu inte direkt oroar sig över orkanen, så har många i Tegucigalpa fortfarande orkanen Mitch i sitt minne.

– Då var det riktigt illa. Många dog och folk är fortfarande försvunna sedan dess. En expert har redan jämfört Felix med orkanen Mitch och det tycker folk är oroväckande. Man vet aldrig vad som händer. Man vet inte vart det blåser om någon timme.