Gry Forssell bryr sig inte alls om min jul

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-12-29

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är två dagar före jul och jag sitter och skrotar på jobbet då jag får ett sms från min vän och kollega Gry Forssell: ”Nu åker jag söderöver för att fira jul. Hoppas du får en fin jul. Puss och kram från Gry.” Och jag blir så glad, för det betyder att hon tänker på mig, att hon är en vän. Min bittra kropp fylls av viss värme.

Några sekunder senare piper det till i lillebrorsans telefon som sitter bredvid och jag ser hur han öppnar meddelandet och hur hans blick fylls av värme och plötsligt ler han med hela ansiktet.

Jag anar genast det värsta och frågar vem som skickade sms. ”Det var Gry Forssell. Hon skrev att hon ska resa söderut och så önskar hon god jul”, säger Calle och strålar som en liten pojke som just upplever sin första erektion.

Jag säger ingenting för jag är inget känslokallt monster, men jag tänker: ”Gry Forssell, vilken satans jävla häxa!” Hennes personliga kärlekshälsning till mig har under loppet av några sekunder förvandlats till ett massutskick. Jag trodde att jag var speciell, men jag var bara bokstaven ”A” i det stora alfabetet hon använde sig av när hon önskade sin telefonbok god jul. Jag har blivit hopbuntad med en rad främlingar genom en funktion som heter ”skicka till flera mottagare” i Grys telefon. Jag kastar mig på telefonen och ringer henne för att säga ”du kunde väl lika gärna ha ställt dig på Sergels Torg och skrikit GOD JUL till alla som passerade, för precis så opersonligt kändes det där du nyss gjorde, din jävul!” Hon svarar inte.

Nu är det tyvärr inte bara Gry Forssell som terroriserar folk med mass-sms. Den här vidriga avarten av kommunikation har blivit vanligare, särskilt runt de stora helgerna.

Jag anar att det handlar om lathet, att folk på enklast möjliga sätt vill skicka en hälsning till ett stort antal personer. Men det folk missar är att den här typen av sms kan ha motsatt effekt.

Jag blir provocerad och äcklad. Särskilt av den typen av mass-sms som utger sig för att vara personliga. Om man skickar texten ”jag vill önska DIG god jul” till 200 personer så är det rent bluffmakeri. Då har vi kommit farligt nära spam-meddelanden. Mass-sms:en är den nya tidens Nigeriabrev, ett lurendrejeri som får passera nästan helt obemärkt. Vi måste stoppa detta och vi måste stoppa det nu. Våga säga nej till mass-meddelanden!

Så vill jag slutligen passa på att önska dig, kära läsare, ett gott nytt år.

Puss och kram från Alex.

Alex Schulman

Följ ämnen i artikeln