Forskare: Kyl ner jordklotet

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-06-05

Vill stoppa klimathotet med kylskåpseffekt

Klimatforskarna har börjat leka Gud.

Nu vill de skapa en ny himmel.

ny himmel Filippinska bönder plöjer marken framför vulkanen Pinatubo efter utbrottet 1991. En del forskare tror att svavelpartiklarna som sköts ut kylde ner jorden under ett år.

Allt började när den filippinska vulkanen Pinatubo fick ett utbrott 1991. Enorma mängder svaveldioxid spyddes upp i atmosfären och stannade där i flera år.

Svavelpartiklarna speglade tillbaka en del av solens strålar ut i rymden. Det ledde till att hela jorden kyldes ner.

Man behöver inte vara religiös för att förstå att den där kylskåpseffekten fick fart på klimatforskarna. I Bibeln står det: ”I begynnelsen skapade Gud himmel och jord.” Och genast satte vetenskapsmännen i gång med att skapa en ny himmel.

Amerikanen Tom Wigley räknade ut att vi skulle kunna släppa ut lika mycket svaveldioxid högt upp i atmosfären som Pinatubo vartannat år.

Okänd påverkan

Då kan vi fortsätta att vräka ut växthusgaser, utan att temperaturen stiger. Allt beroende på att svaveldioxiden samtidigt kyler planeten.

Nackdelen är att ingen vet hur de där kemikalierna påverkar människan. Men vi skulle i alla fall få några årtionden extra på oss innan vi verkligen måste börja sänka utsläppen av växthusgaser.

Man riktigt hör Gud klia sig i skägget och ta sig för pannan. Samtidigt är han lite förvirrad.

För onekligen lyckades människan med ett annat projekt som verkade omöjligt: vi höjde världens temperatur, tack vare alla växthusgaser.

Och den nya himlen – som de flesta klimatforskare trots allt gör tummen ner för – är inte det enda science fiction-projektet som planeras.

Nya idéer behövs

FN:s klimatpanel har faktiskt välsignat en metod som låter lika galen: vi ska pumpa ner koldioxiden under jorden, ner i stora områden med porös sand eller saltvattenfickor. Det här har redan visat sig fungera, även om detaljerna behöver finslipas.

Just nu är ingen minskning av växthusgaserna i sikte. 1995 släpptes sex miljarder ton koldioxid ut i hela världen. 2005 hade utsläppen ökat till nästan åtta miljarder ton.

Så visst behövs alla idéer – till och med nya himlar. Men var ska det sluta?

Ett förslag är att skicka upp en massa spindelvävstunna skärmar mellan solen och jorden. De kan minska solljuset som når oss, men skulle ta mer än hundra år att tillverka och kostnaden skulle bli 5 000 miljarder dollar. Någon mer än jag som blir mörkrädd?

Joachim Kerpner

Följ ämnen i artikeln