Satsa på sol – väderleken har blivit spel

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-06-28

Stad mot stad i nya internetflugan

MALMÖ

Är du rädd för att hela semestern regnar bort?

Misströsta inte!

Du kan ha tur med vädret även om det blir dåligt.

Genom att spela på det.

Lage Larsson tror att svenska folkets intresse för väder kan bli större tack vare det nya spelet.

Fram till och med torsdag går det att satsa pengar på sommarvädret under juli. Den som satsar på en urusel sommar kan tjäna en hacka.

Aftonbladet lät meteorolog Lage Larsson på Sveriges Television granska spelet på Unibet och komma med experttips.

Sätter oddsen själva

– Oj, det här gör förmodligen att vi meteorologer får fler samtal och mer att göra. Det höjer onekligen intresset för vädret, säger han.

Unibets spel består av ”vädermatcher” mellan olika städer i Sverige. Det gäller att pricka in den stad som får högst medeltemperatur.

– Vi har satt oddsen själva genom att studera väderstatistik. Vi har inte anlitat några professionella meteorologer, säger Lennart Ehlinger på Unibet.

Förutom stadskamperna finns två specialspel för medeltemperatur och nederbörd i Stockholm under juli.

Unibet använder sedan SMHI:s officiella statistik som facit för hur vädret blev.

Lage hoppas bara

– Det är lite farligt av dem att ha spelet så här kort tid före juli. Meteorologer som arbetar med långtidsprognoser kan nog lyckas ganska bra om de satsar tid och pengar på det här, säger Lage Larsson.

Själv utgår han från att vädret i juli kommer att bestämmas av ett högtryck över norra Finland och att varm luft väller in över Sverige österifrån.

– Det är ingen prognos. Det är hur jag hoppas att det ska bli, säger han.

– Jag är lite förvånad över att det är så stor skillnad på vissa av oddsen, men eftersom jag tror på en viss vädertyp håller jag på den även om det innebär att jag satsar på högoddsare.

Han tror att spel på väder har kommit för att stanna.

– Eftersom vädret är så svårt att förutse och eftersom det intresserar så många är det inte förvånande att det går att satsa pengar på hur det ska bli.

Här är oddsen – och meteorologens tips

Det går att satsa på följande ”vädermatcher”. De kommer upp på www.unibet.com i dag och stängs torsdagen den 30 juni klockan 23.55. Meteorologen Lage Larssons tips är fetstilta.

Per-Ola Ohlsson

Följ ämnen i artikeln