Ångrar sig – efter 4 år

Uppdaterad 2011-05-13 | Publicerad 2011-05-11

Nu sitter föräldrarna häktade för mordet som deras son tog på sig

Han satt fyra år för tortyrmordet – som föräldrarna nu häktats för.

På ungdomsanstalten ska han enligt uppgift ha blivit tillsammans med sin vårdare.

Gifte sig. Fick barn.

Och misshandlade sin fru.

Efter det bestialiska hedersmordet på Abbas Rezai, 20, i Högsby hösten 2005 splittrades familjen.

Äldste sonen, då 17 år, tog på sig mordet och häktades tillsammans med föräldrarna.

De tre yngre barnen, två pojkar och en flicka, omhändertogs av socialtjänsten.

Abbas flickvän, dottern i familjen, såg aldrig hur Abbas torterades till döds med kokande olja, tillhyggen och över 20 knivhugg. Hon sov, drogad med en cocktail av apelsinsaft och sömnmedel, sa hon i hovrätten.

Dottern, i dag 22, har brutit kontakten med föräldrarna och lever nu på hemlig ort med skyddad identitet.

Mamman är arbetslös

För ett par år sedan uppgav hon enligt Sveriges radios ”Kaliber” att hon lever ett lugnt och bra liv. Att hon försöker gå vidare.

Familjens yngste pojke, i dag 16 år, återförenades efter ett knappt år med föräldrarna, sedan de friats i mordåtalet. Tillsammans flyttade de till en stad i mellersta Sverige i november 2006.

Mamman, 45, fick enligt en granne jobb på ett fritids:

– Hon berättade att hon hjälpte till att bre mackor.

Men de senaste månaderna var hon arbetslös.

Pappan, 46, uppges ha fått jobb på en kommunal vårdinrättning.

2007 fick även mellanpojken, i dag 20 år, flytta tillbaka till föräldrarna. Han hamnade snart i klammeri med rättvisan och förekommer i sex ärenden

i tingsrätten, dömd för bland annat misshandel, hot mot tjänsteman och våldsamt motstånd.

Enligt en bekant släpptes han i går efter ett fängelsestraff – samma dag som föräldrarna häktades av Högsta domstolen för mordet i Högsby.

Pappan förekommer i tre ärenden i tingsrätten. Senast för grov fridskränkning, men ärendet lades ned.

I mars förra våren omhändertogs yngste sonen akut, sedan en skolkurator slagit larm. Enligt en dom i förvaltningsrätten berättade pojken att det inte alls var storebrodern som mördat Abbas Rezai, utan pappan. Han sa att pappan misshandlat alla i familjen under hela hans uppväxt. Även storebrodern ska ha slagit honom, medan mamman bara tittat på. Något familjen förnekat.

Sluten ungdomsvård

Enligt socialnämnden levde pojken under ett hedersrelaterat förtryck: han fick inte ha flickvän, inte utöva intressen, inte delta i alla skolaktiviteter och inte ha kontakt med sin syster.

Efter ett drygt halvår, i november förra året, lät socialnämnden pojken flytta hem till föräldrarna igen. Äldste sonen, i dag 23 år, dömdes 2006 för mordet i Högsby till fyra års sluten ungdomsvård och därefter livstids utvisning.

Efter avtjänat straff stoppade dock Högsta domstolen utvisningen hösten 2009. 23-åringen hade ändrat sin berättelse: det var föräldrarna som tvingade honom att ta på sig mordet. Han lever nu med skyddad identitet.

Under tiden på anstalten träffade han, enligt uppgift, en 36-årig kvinnlig vårdare. De flyttade ihop i en lägenhet i Norrland. Gifte sig i smyg. Och har nu ett gemensamt barn, enligt en personutredning som kriminalvården gjort.

Sedan i somras har han arbetat som svetsare.

I februari åtalades 23-åringen för misshandel av frun, där han bland annat ska ha tagit stryptag på henne vid upprepade tillfällen.

Domen faller i morgon.