Jobbade för Afrikas horn

Publicerad 2011-08-08

Valhallabageriet bakade kardemummabullar

JOBBAR FÖR AFRIKAS HORN På Valhallabageriet i Stockholm jobbade man som vanligt mellan 14.00 och 15.00 i dag. Enda skillnaden var att bageripersonalen jobbade gratis. – Jag skänker min timlön. Det är givet, säger Angelica Lindqvist.

14.00 till 15.00.

I en timme jobbade många människor runt om i landet för Afrikas horn.

Timlönen går till Läkare utan gränser arbete i svältområdet – och kan rädda liv.

– För mig är det givet. Jag skänker min timlön, säger Angelica Lindqvist, butiksbiträde på Valhallabageriet i Stockholm.

Julia Beck, 30, klippte sin kund för fullt, utan att tjäna en krona. Ingegerd Kihlgren, 69, från Göteborg, betalade men Julias timlön skänktes till Afrikas horn. – Det känns bra att göra det. Ibland spenderar jag pengar utan att tänka mig för, säger Julia Beck.

Klockan 14.14 tog Jessica Hokkanen, 23, bagare på Valhallabageriet i Stockholm ut de två sista plåtarna med kardemummabullar för dagen ur ugnen.

Bullarna penslades sedan med uppvispat ägg, och som pricket över i ett strödde hon kardemummasocker över bakverken.

– Det måste gå fort och på innan de kallnar, säger Angelica Lindqvist, 29, butiksbiträde.

Skänkte sin timlön

I dag 14.00-15.00 fortgick arbetet på Valhallabageriet som vanligt. Enda skillnaden var att bageripersonalen jobbade gratis.

– Jag skänker min timlön. Det är givet, säger Angelica Lindqvist.

Bageriet var en av tusentals arbetsplatser i Sverige som var med i Aftonbladets kampanj - En timme för Afrika. Timlönen går till Läkare utan gränsers arbete på Afrikas horn där 12 miljoner människor drabbats av inbördeskrig, svält och den värsta torkan på 60 år. Ingen går oberörd.

– Det här handlar inte om ett land eller delar av något utan i stället om empati. Kan jag lägga det lilla som behövs, som är inget för mig, gör jag givetvis det, säger Angelica Lindqvist.

Klippte gratis

Klockan 14.38 klippte Julia Beck, 30, sin kund för fullt, utan att tjäna en krona. Kunden Ingegerd Kihlgren, 69, från Göteborg, betalade men Julias timlön skänktes till Afrikas horn.

– Det känns bra att göra det. Ibland spenderar jag pengar utan att tänka mig för. Det är bättre att hjälpa till för andra i stället, säger Julia Beck.

Även Ingegerd Kihlgren hakar på kampanjen trots att hon är pensionär.

– Det känns bra att få göra någonting och att få en knuff framåt, säger hon.

Sammanlagt hade svenska folket jobbat in 6,5 miljoner kronor klockan 15.00 i dag, måndag.