El ansluten till kärnkraftverket

Uppdaterad 2011-03-19 | Publicerad 2011-03-18

Strömkablar nu anslutna – men strömmen ännu inte på

Japans premiärminister meddelar i dag att situationen i reaktor 1 och 3 nu är stabilare, tack vare det havsvatten som har pumpats in. Kylprocessen kommer att fortsätta i de reaktorerna, samtidigt som försök att pumpa in vatten i bassängen på reaktor 4 inleds.

På lördagen lyckades tekniker med en elanslutning till kärnskraftsanläggningen,s reaktor 2. Nu går arbetet vidare med att ansluta kablar inne i reaktorn.

– Om inga problem uppstår på faciliteten i dag, kommer strömmen tillbaka så tidigt som i morgon, sade Fumiaki Hayakawa, talesman för Japans strålskyddsmyndighet till TT.

Orsaken till att man börjar med reaktor 2 är att man tror att den är minst skadad.

Tepco kommer först att kontrollera att pumpar och annan utrustning fungerar. Därefter prioriterar man att reparera skador som har påverkan på kylsystemet.

NHK rapporterar att 20 personer jobbar med att få igång kylningen på reaktor 2. Ytterligare en anledning till att man börjar med just den reaktorn är att det är svårt att kyla den utifrån.

Arbetare borrar också hål i taken på reaktorerna för att förhindra ytterligare gasexplosioner.

Nu förbereds också en evakuering av sjukhus som ligger närmare än tre mil från Fukushima. Det handlar om över 800 patienter.

23 meter hög våg

För exakt en veckan slog den kraftiga jordbävningen och den efterföljande tsunamin till mot Japan. Sedan dess har räddningsarbetare gjort allt de kunnat för att röja upp bland förstörda byggnader och söndertrasade vägar.

Och i dag kom nya siffror om hur allvarlig katastrofen var. Enligt en rapport från ett forskningsinstitut i Japan var tsunamivågen som svepte in över nordöstra delarna av landet efter den kraftiga jordbävningen minst 23 meter hög.

Det motsvarar en stapel med lite drygt 16 bilar ovanpå varandra som var och en är 1,4 meter hög.

Städer försvann

Hamn och flygplatsernas forskningsinstitut registrerade den enorma tsunamin i Ofunato i prefekturen Iwate, där den svepte bort hela städer.

Vid tsunamin i Sydostasien 2004 nådde vågorna upp till 10 meter.

I dag kom också dystra besked om dödssiffran efter jordbävningen och tsunamin. Antalet döda har nu stigit till 6 911. 10 316 personer saknas och en halv miljon människor är hemlösa.

Men enligt flera bedömare kan dödsiffran stiga långt mycket högre när myndigheterna får kontroll över situationen.

Strålningen sjönk

Från kärnkraftsanläggningen Fukushima 1 kom något mer positiva rapporter under fredagen.

På morgonen lyckades brandbilar spruta in upp till 50 ton vatten i reaktor 3:s bassäng för förbrukat bränsle.

Samtidigt sjönk strålningen vid anläggningen stadigt.

Enligt den japanska strålskyddsmyndigheten uppmättes 300 microsievert per timme vid den västra grinden en kilometer från reaktor 3. Drygt en timme senare hade strålningen sjunkit till 271 microsievert per timme, rapporterar den japanska nyhetskanalen NHK.

Strålningen inne vid reaktorerna är däremot mycket högre.

Normal årsdos från naturlig bakgrundsstrålning i Sverige är 1 000 till 4 000 microsievert.

– Situationen vid Fukushima är allvarlig, men inom en snar framtid har vi situationen under kontroll, sa Japans premiärminister Naoto Kan på en presskonferens sent på fredagen lokal tid.

Samtidigt förtydligade IAEA att man inte fått några uppgifter från japanska myndigheter om strålskadade personer. De fall som tidigare har nämnts är personer på vilka man har upptäckt radioaktiva partiklar, men det finns ännu inga bekräftade skador till följd av detta skriver TT.

Ingen hälsofara i Tokyo

– De värden som uppmätts i Tokyo och andra städer är långt ifrån de nivåer som skulle kräva handling. Med andra ord är det inte farligt för människors hälsa, säger Graham Andrew, expert på IAEA till AFP.

IAEA har skickat en grupp som ska hjälpa japanska myndigheter att mäta strålning och avgöra om farlig mängder har släppts ut från Fukushimas kärnkraftanläggning.

Första mätningarna är redan gjorda i Tokyo och nu ska man, så snabbt som det är möjligt, ta sig till Fukushima.

Graham Andrew säger att det inte skett någon betydande försämring de senaste 24 timmarna. Men han poängterar att situationen i Fukushima är väldigt allvarlig.

Klockan tickar

I dag meddelade Tepco, som äger kärnkraftverket, att man lyckats få fram elkablar till anläggningen. Förhoppningen är att elen ska kunna få igång det normala kylsystemet. Men det är oklart om det kommer att fungera efter tsunamin.

Internationella atomenergiorganets, IAEA, chef Yukiya Aman var i dag på väg till Tokyo. Han är dock inte imponerad av de japanska myndigheternas positiva besked. Enligt honom tickar klockan och tiden är snart ute för de japanska myndigheterna att rädda situationen.

På fredagsförmiddagen höjde Japan den så kallade allvarlighetsgraden av kärnkraftsolyckan vid från en 4:a till en 5:a på den så kallade Ines-skalan. Det är samma nivå som olyckan i Harrisburg 1979.

Skalan går från 1 till 7, där 7 är allvarligast. Olyckan i Tjernobyl bedömdes vara en 7:a på skalan.

I morse klockan 6.46 svensk tid stannade Japan och en tyst minut hölls för offren i katastrofen.

Följ ämnen i artikeln