Vin gör farmor friskare

Publicerad 2011-09-09

Ett glas om dagen håller doktorn borta

Ska du bjuda farmor på middag? Glöm inte vinet.

En ny studie visar att en drink om dagen gör kvinnor friskare när åldras.

– Man blir gladare och piggare om man tar en hutt ibland, säger Britt-Marie Friman, 83, på Serafens äldreboende i Stockholm.

Alkoholens skade- och hälsoeffekter är ständigt lika aktuella. Nu visar en ny studie av Harvard School of Public Health att måttlig alkoholkonsumtion kan vara särskilt bra - för kvinnor. 

Det lilla glaset vin eller öl var, enligt studien, en viktig faktor i ett hälsosamt åldrande.

Studien av 14 000 kvinnor, som publicerats i Plos Medicine, visade att de som druckit i snitt ett glas alkohol om dagen under medelåldern var betydligt friskare när de fyllde 70 än sina alkoholfria systrar.

De alkoholkonsumerande kvinnorna led i mindre utsträckning av fysiska och psykiska krämpor och slapp oftare de kroniska sjukdomar som associeras till åldrandet.

På Serafens äldreboende på Kungsholmen tar de boende gärna ett glas vin till maten. Eller en whiskey för blodcirkulationen.

– Vi dricker ju inte mer än ett glas, det behövs inte mer. Men man mår bättre om man får ta en hutt ibland, säger Britt-Marie Friman.

Fler storkonsumenter

Men det kan vara farligt att dra för många växlar från resultaten, varnar Sven Andréasson, överläkare vid Karolinska institutet och expert i alkohol- och narkotikafrågor på Folkhälsoinstitutet.

– Det är oerhört svårt att särskilja vad som är alkoholens förtjänst och vad som beror på att man har det bra i livet. Har man en väl ordnad tillvaro ingår också ofta ett socialt umgänge där man dricker måttligt.

Men alla dricker inte med måtta. Det är just i gruppen äldre kvinnor som alkoholkonsumtionen ökar mest. Och då handlar det om storkonsumenter, inte om de som bara tar ett glas vin till maten.

– Att dricka några glas vin i veckan är inget att jaga upp sig över. Att däremot föreslå att vi ska göra det för hälsans skull är jag skeptisk mot, säger Sven Andréasson.