Totalt kaos i Grekland

Uppdaterad 2011-06-16 | Publicerad 2011-06-15

Papandreou erbjöd sig idag att avgå

Apelsiner, yoghurt och sten kastades mot polis och politiker på Greklands gator under onsdagen.

Polisen svarade med tårgas och protesterna kulminerade med bensinbomber riktade mot det grekiska finansdepartementet.

Samtidigt står landet inför en regeringskris.

Greklands socialdemokratiske premiärminister Giorgos Papandreou erbjöd sig idag att avgå.

Greklands socialdemokratiske premiärminister Giorgos Papandreou erbjöd sig under dagen att avgå till förmån för bildandet av en nationell samlingsregering. Och under kvällen kom besked om att regeringen kommer att ombildas under torsdagen, rapporterar AFP.

Konservativa Ny demokrati ställde då krav på nyval och meddelade att de bara ställer upp i en samlingsregering om den omförhandlar lånevillkoren med EU och IMF. De vill också att premiärministern Papandreou avgår.

Vill spara 28 miljarder euro

Samtidigt samlades tiotusentals demonstranter på Atens gator som reaktion mot de besparingar på 28 miljarder euro som regeringen vill införa på tre år.

Men förslaget har kritiserats även inom parlamentet. Flera av premiärministerns egna partikamrater har gjort klart att de tänker rösta emot förslaget och oppositionen gör hårt motstånd.

Poliser mötte med tårgas

Slaget om Greklands statsskuld eskalerar och efter två år av offentliga nedskärningar och skattehöjningar har grekerna fått nog.

Dagens protester gick över i skadegörelse och sammandrabbningar med polis, då polisen mötte demonstranterna med tårgas på Syntagmatorget.

– Tjuvar! Förrädare! Vart tog pengarna vägen? skanderade demonstranter medan föremål regnade över en av regeringens limousiner, rapporterar Reuters.

Fler än 60 personer ska ha skadats under upploppen, varav 36 poliser.

350 miljarder i statsskuld

Papandreou är premiärminister sedan 2009 och ledare för det socialistiska Pasok-partiet.

Greklands statsskuld är på väg upp mot 350 miljarder euro och utöver nedskärningar planerar regeringen att privatisera tillgångar för 50 miljarder euro, för att betala av på statsskulden.