Experten: Samma biverkningar som hos ”vanligt” vaccin

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-22

”Lindriga influensasymptom och lokala besvär”

Vaccinet mot svininfluensan leder till samma typ av biverkningar som vaccinen mot ”vanlig” säsongsinfluensa.

Den bedömningen gör Läkemedelsverket.

– Lindriga influensasymptom och lokala besvär dominerar, precis som vi hade förväntat oss.

Det säger Gunilla Sjölin Forsberg, enhetschef för enheten för läkemedelssäkerhet vid Läkemedelsverket.

Hittills har cirka en halv miljon doser av vaccinet mot svininfluensa distribuerats runt om i landet, men det är ännu oklart hur många människor som faktiskt vaccinerats.

Runt hundra rapporter om biverkningar från det nya vaccinet har inkommit från sjukvården och ungefär lika många från privatpersoner, uppger Sjölin Forsberg. Och biverkningarna är de som förväntades, säger hon.

”Värk i armen”

– De besvär som beskrivs är av typen lindriga influensasymptom och värk i armen. En del har upplevt lite kraftigare huvudvärk, värk i kroppen och allmän sjukdomskänsla, säger hon.

– Biverkningsmönstret är likartat som för säsongsinfluensavaccinet. Det är möjligt att det är något mer vanligt med den här typen av milda symptom, säger hon.

Cirka fem fall av allvarligare biverkningar har inrapporterats.

– Vi har några fall av allergiska reaktioner där man fått uppsöka sjukvård och få behandling. Det kan ha varit besvär som generella hudutslag, tryck över bröstet och andningspåverkan. De patienterna har fått behandling med kortison, adrenalin och antihistamin, säger Gunilla Sjölin Forsberg.

– Framförallt är det så att om man är äggallergiker och fått väldigt kraftiga reaktioner mot det ska man undvika att vaccinera sig, men det är en bedömningsfråga.

Uppmanar till att rapportera

En annan komponent i vaccinet som eventuellt kan utlösa reaktioner är konserveringsmedlet tiomersal, en kvicksilverförening som förekommit i vacciner sen 1950-talet, enligt Läkemedelsverkets hemsida.

– Alla som haft livshotande allergiska reaktioner mot något av innehållsämnena bör undvika vaccinationen, säger Gunilla Sjölin Forsberg.

Hon uppmanar både privatpersoner och personal inom sjukvården att skicka in rapporter om biverkningar.

– Jag vill alltid uppmana till att man rapporterar in biverkningar. Särskilt de biverkningar som inte finns i produkttexten som vanliga eller mycket vanliga, utan mer allvarliga biverkningar, säger Gunilla Sjölin Forsberg.

Följ ämnen i artikeln