”Varnade Sverige”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-09-29

Serbisk polis: Vi gjorde allt utom att själva stoppa rånet

besvikna på svenska polisen Aftonbladets reporter Marijana Dragic träffar chefen för serbisk underrättelsetjänst, Sasa Vukadinovic, och polischefen Milorad Veljovic i Belgrad. De är besvikna på den svenska |polisen. ”Vi förväntade oss att de skulle stoppa rånarna, allt annat vore ologiskt”, säger Veljovic.

BELGRAD/STOCKHOLM/malmö. Redan för en månad sedan fick svensk polis alla detaljer från Serbien. Då sattes tre depåer under bevakning och flera personer avlyssnades.

Men enligt uppgifterna skulle rånet ske den 15 september – och när inget hände den dagen avblåstes hela operationen.

Serbiens polischef Milorad Veljovic är kritisk:

– Vi gjorde verkligen allt som stod i vår makt, utom att själva åka till Sverige och stoppa rånet.

Aftonbladet.se i går.

Aftonbladet kunde i går avslöja att serbisk polis hade detaljerad vetskap om det planerade helikopterrånet i Västberga.

Detta hade tidigare förnekats officiellt – men under en europeisk konferens här i Belgrad bekräftade inrikesminister Ivica Dacic att landets polismyndigheter kände till hela operationen:

– Vi varnade svensk polis att detta var på gång, säger han till Aftonbladet.

Enligt polischefen Milorad Veljovic gjorde de serbiska utredarna allt de kunde.

Bokade ett möte

– Efter att vi upptäckt att det planerades ett stort rån arbetade vi hårt med att ta fram så mycket information som möjligt, säger han.

Serbisk polis bokade ett möte på Sveriges ambassad i Belgrad för att överlämna en rapport och informera svenska myndigheter.

– Det var för en månad sedan. Vi träffade representanter för den svenska ambassaden och svenska rikskriminalens sambandsman i Belgrad, säger Sasa Vukadinovic, chef för serbiska underrättelsetjänsten, Bia.

Svensk polis fick mycket detaljerad information om rånarna och deras planer.

– De fick veta allt, att ett stort rån var på gång i Sverige, hur rånet skulle gå till, att det skulle utföras med helikoptrar, säger Vukadinovic.

”Följer kriminella”

– Vi berättade också om objektet, vilket ställe de skulle anfalla, och bytet.

Uppgifterna fick de fram genom ”vanligt polisarbete”, enligt Milorad Veljovic:

– Vi följer varje stark kriminell grupp i Serbien väldigt noga. Och vi fick då uppgifter om just den här gruppen som rånet också finansierades av.

Med anledning av svenska polisens pågående utredning vill Veljovic inte avslöja vilka personerna är:

– Vi vet inte exakt vilka som har genomfört själva rånet, men alla som har varit med i planeringen har vi lämnat fullständiga uppgifter om. Vi vet vad de heter och vilka de är.

Den serbiska polisen ska dessutom ha avslöjat för svenska myndigheter exakt var de misstänkta gärningsmännen befann sig för stunden.

– De fick också alla telefonnummer som gärningsmännen har kommunicerat med organisatörerna på.

Pekade ut tre mål

Enligt Aftonbladets källor i Sverige gick underrättelseinformationen ut på att rånet skulle genomföras den 15 september.

Tre möjliga objekt pekades ut: Loomis, ytterligare en depå och G4S – som senare skulle visa sig vara det korrekta målet.

Polisen satte de tre värdedepåerna under bevakning, särskilt intensivt kring den 15 september.

Samtidigt – i en operation som enligt uppgift fick namnet KKP 4 – telefonavlyssnades ett flertal intressanta personer och polishelikoptrarna flyttades från Myttinge eftersom man fick uppgifter om att det planerades ett sabotage mot hangaren i samband med rånet.

Men när inget hände den 15 september blåstes operationen av. Helikoptrarna flyttades tillbaka till Myttinge och bevakningen av värdedepåerna drogs tillbaka. En vecka senare slog helikopterligan till.

Milorad Veljovic är besviken:

– Vi gjorde verkligen allt som stod i vår makt, utom att själva åka till Sverige och stoppa rånet. Vi förväntade oss att de skulle stoppa rånarna, allt annat vore ologiskt.

”Viktigt att fortsätta”

Han får medhåll av Sasa Vukadinovic:

– Om svenska polisen hade agerat på den informationen skulle de ha stoppat rånarna. Det kan jag ärligt säga. Men nu när det väl har hänt är det viktigaste att fortsätta utredningen.

Serbien vill mer än gärna bistå svensk polis i arbetet.

– De har dock inte hört av sig till oss överhuvudtaget sedan vi gav dem informationen, sa Vukadinovic i går.

Senare på eftermiddagen kom nya uppgifter – enligt en källa kommer svensk polis i dag till Belgrad för att träffa polischefen.

Serbisk polis fick kännedom om rånet genom telefonavlyssning. Enligt poliskällor till en av landets största tidningar har polisen sedan en tid spanat på den 40-årige man som pekats ut som hjärnan bakom helikopterrånet.

Lyssnade på samtal

– De håller koll på honom och fick därför nys om rånet av en slump genom att lyssna av hans telefon, säger en journalist på tidningen till Aftonbladet.

När svensk polis i dag anländer till Belgrad kommer de att officiellt presentera namnen på de anhållna rånarna.

– Förhoppningen från båda håll är också att man ska få fram tillräckligt med bevis mot huvudmannen för att kunna åtala honom, säger journalisten.

Den utpekade 40-åringen, som under sin tid i Sverige kallades Gudfadern och pekades ut som gangsterledare, har i intervjuer med Aftonbladet nekat till all inblandning i rånet. Däremot bekräftar han att han är bekant med en av de gripna.

Paramilitär bakgrund

Enligt den serbiska tidningen utfördes rånet sannolikt av en liga med paramilitär bakgrund som går under namnet ”Röda baskrarna”.

– Vi har fått veta att det troligtvis är Röda baskrarna som på 40-åringens uppdrag genomfört rånet, säger journalisten.