Experter: Så behöver Försvarsmakten rustas upp

Uppdaterad 2014-11-16 | Publicerad 2014-11-14

Sverige har utsatts för en "djup och allvarlig" kränkning av en främmande miniubåt, enligt Försvarsmakten. Nu lovar Stefan Löfven att försvaret ska rustas upp.

– Det är en del av det politiska spelet, säger professorn Kristian Gerner.

Statsminister Stefan Löfven, försvarsminister Peter Hultqvist och överbefälhavare Sverker Göranson skrädde inte orden när de presenterade bevisen för att Sverige i oktober utsattes för en kränkning av minst en främmande ubåt.

Nu ska mer resurser satsas på att rusta upp Sveriges försvar. Det lovade både Löfven och Hultqvist.

– Den ökande övnings- och underrättelseverksamheten i vårt närområde understryker vikten av att stärka svensk försvarsförmåga, sa försvarsministern under presskonferensen.

Han fortsatte:

– Vi tänker med alla tillgängliga medel försvara svenskt territorium. En motståndare kan aldrig räkna med att uppträda ostört på svenskt territorium

"Del av spelet"

De uttalandena är till stor del politisk retorik, enligt historieprofessorn Kristian Gerner vid Lunds universitet.

Han menar att det skulle ta minst tio år att bygga upp en insatsberedskap i Sverige.

– Man måste säga så för att det är en del av det politiska spelet. Man måste markera. Om Sverige ska vara trovärdigt här bör man också säga att man ska gå med i Nato, för ingen tror att Sverige kan rusta upp så mycket som behövs på egen hand.

Magnetslingor i Östersjön

I höstbudgeten vill regeringen öka anslaget till försvaret med 680 miljoner kronor nästa år. Sedan ska den summan höjas stegvis till 1,44 miljarder kronor 2018.

Enligt försvaret kräver verksamheten dock fem miljarder mer – per år.
Försvarsmaktens första prioritet är att bygga ut förmågan till ubåtsjakt. Det anser säkerhetsexperten Joakim Von Braun.

– Ett faktum är att vi saknar specialanpassade helikoptrar, men det ska vi få om några år. Men det finns saker man kan göra som inte är så dyrt, säger han.

Ett exempel är att lägga ut fler magnetslingor som kan upptäcka fartyg på platser där främmande ubåtar har rört sig.

Gotland viktigt

Överste Jan Mörtberg, institutionschef på Försvarshögskolan, betonar två områden: Mer personal och mer pengar till övningsverksamheten.

– Förra regeringen tog beslut om att minska Försvarsmaktens personalstyrka. Det beslutet bör rivas upp, säger han.
Joakim Von Braun tror också att Försvarsmakten är angelägna om att rusta upp på Gotland.

– Gotland har ett mycket strategiskt läge i Östersjön. Skulle Ryssland vilja göra något mot de baltiska länderna kan de blockera hela Östersjön genom att inta Gotland.

– Om Ryssland sätter missiler på Gotland kan de nå två tredjedelar av Östersjön. Den risken vill försvaret mycket gärna minska, säger han.