Eva, 51, riskerar få sparken – för sina örhängen

Publicerad 2014-12-12

Omplaceras för att hon vägrar rätta sig efter SJ:s klädkoder

Eva Nilsson, 51, har hål i öronen. Det får hon inte ha för sin arbetsgivare SJ som tvångsomplacerar henne:

– Betyder det inget att man jobbat och gjort ett bra jobb i 14 år?, säger hon.

Eva Nilsson från Sundbyberg har jobbat på SJ sedan år 2000. Då som nu har hon fler än ett örhänge. Hon är en högst omtyckt kollega, har skött sitt jobb ”galant” under alla år och är ”alltid propert klädd” enligt hennes fackliga sektionsordförande.

Riskerar jobbet – för hål i örat

Nu har hon gråten i halsen när hon pratar om sitt jobb. Anledningen är de tillsägelser, den skriftliga erinran och slutligen skarpa varning som hennes arbetsgivare SJ utdelat. Arbetsgivaren hävdar att hon bryter mot SJ:s uniformsreglemente i och med de örhängen hon haft i över 30 år.

– Örhängena är en del av mig, jag går inte ut utan dem. De första örhängena gjorde jag när jag gick i småskolan, de andra tillsammans med en kompis i 10-årsåldern.

Hennes gruppchef upptäckte örhängena under ett lönesamtal:

– Han beordrar mig att jag ska plocka av mig dem, då säger jag att nej, det tänker jag inte göra. Det slutar med att jag får en erinran, att om jag fortsätter kan jag inte jobba kvar i uniform och riskerar omplacering. Men det finns inga tjänster efter alla nedskärningar, så då är det ju avsked som gäller.

Ansvarar för servicen ombord

Hon har svårt att prata när hon säger:

– Betyder det inget att man jobbat och gjort ett bra jobb i 14 år?

I dag skulle hon jobbat som vanligt, som serviceledare på ett X2000-tåg med destination Malmö.

– Jag tänker inte ta av mig ringarna. Det är bara att bita ihop och se var det här slutar, säger Eva Nilsson.

”Omedelbar omplacering”

Hennes fackliga ombud bekräftar det som hänt:

– Jag var med när hon fick ett samtal om att hon inte skulle besvära sig med att ta på sig uniformen i dag fredag, att hon skulle få andra arbetsuppgifter och att man skulle starta en omedelbar omplaceringsutredning, säger Elias  Cataño, sektionsordförande på Seko.

Flera av hennes kolleger är förvånade och bestörta. Under fredagen hålls en aktion utanför hennes arbetsplats på Centralstationen i Stockholm för att visa henne sitt stöd.

”Otidsenligt”

Uniformsreglementet är gammalmodigt, menar Cataño:

– Det uppfattas av många som ganska otidsenligt, det går inte hand i hand med tiderna vi lever i. Vi är en av yrkeskategorierna som är överrepresenterade vad gäller hot och våld, därför är det så märkligt att vår arbetsgivare väljer att fokusera på ett par örhängen.

Aftonbladet har pratat med gruppchefen som avböjer att kommentera. SJ har inte gått att nås för en kommentar.