Livsmolekyler har upptäckts på Mars

Publicerad 2014-12-17

Nasas Marsbil Curiosity har upptäckt Metan i planetens atmosfär.

Den har också hittat organiska molekyler i en sten.

– Det måste finnas en källa, säger forskaren Sushil Atreya till Nasa.

Forskare hare låtit Curiosity sniffa runt på Mars med det labb den bär med sig, SAM. Under den senaste tjugomånadersperioden har den lyckats registrera förekomst av metan i planetens atmosfär.

I slutet av 2013 och början av 2014 skedde fyra registreringar där metanförekomsten kunde räknas till sju ppm (part per miljard). De andra registreringarna visar bara på en tiondel av den sammansättningen.

– Den här temporära ökningen av metan, med en skarp upp- och nedgång, visar oss att det måste finnas en relativt precis källa, säger Sushil Atreya, forskare vid universitetet i Michigan och medlem av forskningsgruppen som jobbar med Curiosity.

Hittade livets byggstenar

Marsbilen har också upptäckt olika organiska kemikalier i ett pulver som den borrat fram ur en sten. Det är den första upptäckten av organiska ämnen på Mars yta. De kan antingen ha bildats på planeten eller förts dit av meteoriter.

Organiska molekyler, som innehåller kol och ofta väte, är kemiska byggstenar i till allt liv. Men de kan också existera utan förekomst av liv.

Curiositys fynd visar inte om det någonsin funnits liv på Mars, men ger en fingervisning om en kemiskt aktiv planet och att det funnits gynnsamma förutsättningar i dess historia.

– Vi kommer fortsätta att arbeta med de frågor som de här fynden givit oss. Kan vi lära oss mer om den aktiva kemi som orsakar de här skillnaderna av mängden metan i atmosfären? Kan vi välja stenar där identifierbara organiska ämnen finns? säger Curiosity-forskaren John Grotzinger.

Följ ämnen i artikeln