”Ryssland redo för strid”

Publicerad 2014-06-21

Putin berordrar trupper i stridsberedskap

Rysslands president Vladimir Putin har gett trupper i den centrala delen av landet order om högsta stridsberedskap, rapporterar AFP.

65 000 soldater berörs.

Ordern kommer en dag efter att Kreml gett besked om att den militära närvaron vid gränsen till Ukraina ska trappas upp.

Under den senaste veckan har över 300 människor dött i våldsamma strider i gränsområdet mellan Ukraina och Ryssland.

På lördagen försattes tusentals ryska soldater i högsta stridsberedskap, på order av president Vladimir Putin.
– I enlighet med Putins order har trupperna i det centrala militärdistriktet och militära enheter på dess territorium försatts i högsta stridsberedskap, ska försvarsministern Sergei Shoigu ha sagt på en konferens, rapporterar ryska nyhetsbyråer.

Flyttar trupper

Beredskapshöjningen kommer att pågå i en vecka och omfattar områdena Volga och Uralbergen. 65 000 soldater ska delta i övningar. Där ingår en stor luftstridsdivision som kommer att flyttas från en stad öster om Moskva till Uralbergen.

Militär upptrappning

Beskedet kommer en dag efter att regeringen i Kreml sagt att Rysslands militära närvaro vid den Ukrainska gränsen ska trappas upp.
Samtidigt fortsätter oroligheterna i östra Ukraina. På lördagen ska  proryska rebeller ha angripit Ukrainska styrkor i provinsen Donetsk. Tre ukrainska gränsvakter uppges ha skadats i attacken.
Under de senaste dagarna har över 300 personer dödats i hårda strider i de östra delarna av landet.

Ensidig vapenvila

På fredagen utropade den nya väststödda presidenten i Ukraina, Petro Poroshenko, en ensidig vapenvila. Denna har dock avfärdats av både Ryssland och de proryska rebellerna. Kreml beskrev vapenvilan som ett ultimatum:
"Det viktigaste elementet saknas – ett erbjudande om att inleda samtal," skrev representanter för den ryska regeringen.

USA:s president Barack Obama har kommit överens med Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president François Hollande om att skärpa sanktionerna mot Ryssland om inte landet drar tillbaka sina trupper från den Ukrainska gränsen.