Stefan Löfvens svikna löften till väljarna

Publicerad 2015-03-25

Sänkt rotavdrag och planer på ett slopat överskottsmål. 

På kort tid har Socialdemokraterna svikit två av sina vallöften. 
– Fortsätter man med sådana här avsteg blir det problem, säger statsvetaren Jonas Hinnfors.

Socialdemokraterna var tydliga innan valet: rotavdraget ska inte förändras.

I dag meddelade regeringen att avdraget ska sänkas från 50 till 30 procent. Pengarna ska i stället satsas på bostadsbyggande.

Regeringen vill ha en offensiv profil i bostadsfrågan. Det politiska priset blir att man får en svekdebatt, säger den S-märkta statsvetaren Ulf Bjereld.

I och med onsdagens svängning har Socialdemokraterna ändrat sig på två viktiga punkter på kort tid. Förutom rotavdraget handlar det om överskottsmålet.

Magdalena Andersson har även riktat skarp kritik mot att Anders Borg (M) bröt mot det så kallade överskottsmålet - bufferten inför svårare ekonomiska tider. Under valrörelsen sa hon att överskottsmålet är "styråran" för S politik.

I början av mars var det ett annat ljud i skällan. Stefan Löfven (S), Magdalena Andersson (S) och Per Bolund (MP) öppnade då för att slopa överskottsmålet till förmån för "ett sparande i balans".

Kan få konsekvenser

Statsvetaren Ulf Bjereld tror att den här typen av svängningar på sikt kan skada regeringen.

– Väljarna i Sverige har högt förtroende för sina politiker. Men skulle det här vara början på en process kan det få konsekvenser. Men jag tror att det krävs fler enskilda händelser för det, säger han.

Statsvetaren Jonas Hinnfors är inne på samma linje.

– Den här typen av justeringar gör alla regeringar. Men fortsätter man med sådana här avsteg blir det problem, säger han.

Stefan Löfven säger att förändringen i rotavdraget handlar om prioriteringar.

En hämsko för svensk tillväxt

Vad säger du till dem som röstade på dig och hoppades kunna fortsätta bygga om sitt hus med fullt rotavdrag?

– Jag säger att vi kommer ha rotavdraget kvar, det blir 30 procent i stället för 50 procent. Det här kommer innebära att vi får råd att bygga fler nya lägenheter, att vi kan ändra tyngdpunkten från ombyggnad till nybyggnation. Vi har bostadsbrist i 150 av Sveriges 290 kommuner. Ungdomar kan inte påbörja sina vuxna liv, människor som får ett arbeta kan inte flytta dit eftersom det inte finns någon lägenhet att bo i, säger Stefan Löfven.

– Det här är en hämsko för svensk tillväxt.

Kan du förstå besvikelsen?

– Jag tror att de flesta skattebetalare tänker att ett system som drar i väg i kostnad med två miljarder på ett år, det måste vi göra något åt. Då använder vi pengarna i stället till att bygga nya lägenheter.