”Ylade och skrek framför mig”

Publicerad 2015-02-25

Svenske Joakim Medin berättar om tiden i skräckfängelset i Syrien

Den svenske journalisten Joakim Medin, 30, är tillbaka i Sverige.

Med lugn röst berättar han om tiden i det syriska skräckfängelset.

– Det var fruktansvärda förhållanden. Tortyren pågick framför mig, säger han.

Vid tolvtiden på onsdagen mötte Joakim Medin den svenska journalistkåren på ett hotell vid Arlanda flygplats. Han var lugn och samlad, även om tiden i det syriska fängelset satt spår.

– Det känns väldigt, väldigt skönt att vara tillbaka i Sverige, säger Medin.

”Blev en bricka”

Mötet hade ordnats av Medins vän Kurdo Baksi. På plats var även flera svenskkurder, samt representanter från Journalistförbundet och organisationen Reportrar utan gränser.

Joakim Medin greps den 15 februari av regimstyrkor i samband med en reportageresa till Syrien. Han sattes i en mörk och trång isoleringscell.

– Jag blev ett bricka i ett maktspel. Jag tror att den syriska regimen ville testa kurderna, säger han.

Joakim Medin utsattes inte själv för våld. Men andra fångar hade inte samma tur. Tortyren pågick bara någon meter framför svensken.

– Jag såg flera medfångar till mig torteras ganska svårt. Och helt öppet. Det var inget de ens försökte dölja. Det var slag och sparkar mot hela kroppen. Och ibland kom de in med redskap, tillhyggen. Jag hörde genom väggarna hur de grät och skrek och ylade av smärta.

Vad tänkte du när du satt där?

– Jag var till slut rädd att samma sak skulle hända mig.

Långa förhör

Medin fördes till huvudstaden Damaskus, där han och tolken förhördes av sju, åtta män från den syriska säkerhetstjänsten. Syrierna ville veta vad han gjorde i landet och anklagade honom också för att vara agent åt israeliska Mossad.

– Jag visste ingenting och fick inte kontakta den svenska ambassaden. Jag var rädd för att bli instängd och bortglömd i månader, kanske år, säger Joakim Medin.

Befrielsen gick snabbt. Medin försågs med ögonbindel och handbojor och fördes från den syriska till den kurdiska sidan och hann inte uppfatta något av de insatser som gjordes av kurderna för att befria honom.

”Beredd åka igen”

– Det gick på en sekund. De tunga politiska påtryckningarna förstod jag först i efterhand.

Nu är du tillbaka i Sverige. Vad ska du göra?

– Jag ska försöka slappna av. Och träffa min familj som har varit väldigt oroliga.

Är du beredd att åka tillbaka till Syrien?

– Det ska jag absolut göra.

Följ ämnen i artikeln