Missnöjet i Turkiet växer efter brutalt mord

Publicerad 2015-02-17

20-åriga Özgecan Aslan skulle ta bussen hem när hon mördades och brändes till döds av busschauffören.

Dådet har skapat en jättevåg av protester i Turkiet och under söndagens begravning fanns över 5 000 människor på plats för att visa sitt stöd.

Özgecan Aslan var på väg hem från universitetet i staden Mersin i södra Turkiet när hon blev ensam kvar på bussen.

Då anfölls hon av busschauffören som försökte våldta henne. När hon försvarade sig med tårgas dödade busschaffören henne med brutalt våld – innan han sedan med hjälp av sin pappa och ytterligare en man brände kroppen och dumpade den i en flod.

Mordet skedde i förra veckan och i fredags hittade polisen den brända kroppen på en flodbank.

– Det har vuxit fram ett mer värdekonservativt klimat i Turkiet och man ju spekulera i om de förändringarna har gett upphov till en sådan här brutalitet, säger Hans Ingvar Roth, professor på institutet för Turkietstudier på Stockholms Universitet.

Stor protestvåg

Det makabra brottet skakar nu hela landet och har lett till stora protester – både på gatorna och i sociala medier.

I både Istanbul och Ankara samlades i lördags hundratals kvinnorättsaktivister för att fördömma våldet och under söndagens begravning anslöt över 5 000 personer för att protestera och visa sitt stöd.

Endast kvinnor bar kistan, detta för att visa att inga fler män skulle få röra Aslan.

– Det som varit positivare i Turkiets utveckling på senare tid är den starka och breda gräsrotsaktivism som vi även såg 2013 när det gäller Taksimtorget. Det sker väldigt snabbt att grupper formas och mobiliserar sig och protesterar och det tror jag att vi kommer få se mycket mer av i framtiden. Att det hela tiden kommer starka protester underifrån, säger Hans Ingvar Roth.

Fördöms av politiker

I sociala medier går både privatpersoner och politiker ut och visar sin avsky. Man vill också se strängare straff för våld mot kvinnor.

”Trakasserier, våldtäkt och våld har inget med kvinnor att göra. Vi säger alla "nej" till den här mentaliteten!", skriver Kemal Kilicdaroglu, ledare för det turkiska oppositionspartiet CHP på Twiter.

Även premiärministern Ahmed Davutoglu har fördömt dådet och lovat att de skyldiga ska straffas.

Landets president Tayyip Erdogan och hans fru Emine Erdogan ska personligen ha ringt upp Özgecans Aslans familj för att visa sitt stöd.

– De som är skyldiga till en oskyldig kvinnas hemska död måste få uppleva än värre bestraffning. Det här får inte bli bortglömt. Låt de få lida och avrättas, säger hon till nyhetsbyrån Anadolu Ajansi.

Ökat missnöje

Samtidigt gror nu missnöjet i ett land där hundratals kvinnor varje år dödas av deras män.

I november förra året skapade Tayyip Erdogan själv uppståndelse då han i ett uttalande menade att kvinnor inte är jämlika män. Erdogan har även upprört feministiska grupper i landet efter att planer på att inskränka på aborträtten och tillgången till p-piller.

Hans Ingvar Roth påpekar att religion inte är en direkt orsak till situationen för landets kvinnor, men att den har bidragit till ett klimat där kvinnosynen förändrats.

– Det handlar om att en religiöst präglad värdekonservatism har försämrat kvinnans frihet och rättigheter i samhället. En patriarkal kultur har också funnits länge, och finns fortfarande i Turkiet. Politiken är i dag till exempel dominerad av ”stora män”, som Erdogan och män betraktas allmänt som ”the breadwinners” i familjerna. Kvinnorna ges en mer underordnad ställning.

Följ ämnen i artikeln