Släpad– tre km

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-12

Kvinna dog – föraren trodde att han kört på ett djur

KÄNDE en duns Föraren av skåpbilen kände en duns, men körde vidare. Först tre kilometer senare när han kom fram till mejeriet i Grådö, söder om Hedemora, upptäckte han kvinnan under bilen.

Föraren trodde att han kört över ett rådjur.

Tre kilometer senare insåg han:

En kvinna satt fast under skåpbilen.

Fyndplats här hittades den 52-åriga kvinnans kläder. Polisen misstänker att hon lagt sig frivillig på vägen.

Klockan 16.38 i går eftermiddag ringde föraren till SOS Alarm. Han hade kommit fram till mejeriet i Grådö, söder om Hedemora i Dalarna.

När han klev ur åkeriföretagets skåpbil insåg han att dunsen som hörts tre kilometer tidigare inte kom från något rådjur.

Bakom bilen, en vit Volkswagen Caddy, låg en kvinna som kilats fast med ett av benen i bilens underrede.

Där låg hon utan kläder. Kroppen var illa sargad av att ha skrapats mot asfalten.

– Vi tror att hon släpats i två till tre kilometer. Vi utgår från att hon blivit överkörd och sedan fastnat med benet under bilen, säger länsvakthavande Lars-Åke Lindman vid polisen i Dalarna.

Hittade kvinnans kläder

Hon var död när mannen upptäckte henne bakom bilen.

– Föraren säger att han kände en duns och trodde han kört på ett rådjur. Men han har gjort det förut och tog inte så allvarligt på det utan körde vidare.

Kvinnans kläder hittades vid vägrenen utmed riksväg 70, i höjd med Hedemora vårdcentral. Cirka tre kilometer norr om mejeriet där föraren stannade.

– Hon hade psykiska problem och det mesta tyder på att hon lagt sig frivilligt på vägen. Sedan har skåpbilen kört över henne. Föraren har inte sett någon människa, säger Göran Svahn vid polisen i Dalarna.

Slaskigt och mörkt

Väglaget var slaskigt och det var mörkt på eftermiddagen.

Varken föraren eller någon annan trafikant upptäckte att kvinnan hängde efter skåpbilen och släpades bort mot mejeriet.

Räddningstjänsten fick i uppdrag att ta loss kvinnan från bilen. Flera ur personalen fick sitta i avlastningssamtal när arbetet på mejeriets parkeringsplats var avklarat.

– Vi har haft debriefingsamtal en bra stund här, säger Lars-Åke Rosén, insatsledare vid räddningstjänsten i södra Dalarna.