"Nu känns den som en liten oas"

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-05

Inredningsakuten ryckte ut till Emanuels balkong

Inredningsakuten har ryckt ut igen.

Med naturliga träslag och djupa loungefåtöljer förvandlades Emanuels alldagliga balkong.

– Det blev som en liten asiatisk oas. Jag är jättenöjd, säger han.

Nu kan Andreas och Emanuel äntligen njuta på sin balkong.

Det är en rofylld stämning på Emanuel Krispinsons och Andreas Brunkes balkong. Den vackra inredningen ackompanjeras av den gröna och lummiga bakgården och det pigga fågelkvittret. Det är ett rum för njutning.

Medan morgonsolen glimtar fram genom träden berättar Emanuel att han drömt om en ”mys­pysig” balkong ända sedan han flyttade in i sin funkislägenhet på Hammarbyhöjden i Stockholm för tre år sedan. Nu har han äntligen fått det.

Tappade lusten

– Jag visste att balkongen hade möjligheter men jag fick inte till det själv. Förra året försökte jag ”akutfixa” och köpte balkongmöbler i plast och några penséer. Men när det bara var kallt och regnigt och blommorna dog så tappade jag lusten. Det blev i alla fall inget rum jag kunde trivas i, säger Emanuel.

Härligt hemmas stylist Elin Zetterlind Millerud tog fasta på att Emanuel ville ha ett uterum för två med naturliga träslag och loungekänsla när hon skapade den ombonade miljön med asiatisk känsla.

Smart, billigt och snyggt

I stället för den vanliga balkonginredningen som brukar bestå av två pinnstolar och ett runt kafébord har Elin satsat på två svarta fåtöljer i konstrotting från Ikea, låga och bekväma nog att sitta länge i. Av en upp-och-ner-vänd kruka och en kurbitsmålad bricka från loppis blev det ett personligt brickbord.

– Det är en smart lösning för att få ett supersnyggt och lite lägre bord för en billig penning. Det är dessutom smidigt. Brickan är lätt att lossa och diska av eftersom jag har använt sugproppar, berättar Elin.

För att ytterligare förstärka den asiatiska känslan har det trista balkongräcket dolts av bambu och finurligt nog återkommer materialet också som en slags dörrmatta. Ett annat roligt grepp är att använda bambu för att skärma av för insyn i stället för en vanlig blomspaljé.

Vit grundfärg skapar lugn

– Att vi fått ett insynsskydd är perfekt. Förut såg vi rakt in i personalrummet på pensionärshemmet nedanför, säger Andreas.

Skönare än kall betong för bara fötter är den nya trallen som Elins vitmålat för maximal fräschör. Men vad vore en asiatisk oas utan Buddha?

Här dyker han upp i en smäcker form av genomskinligt glas. Andligheten betonas ytterligare med vackert enkel och slingrande murgröna i målade krukor – ingen är den andra lik.

– Tillbalkongen som helhet har jag använt vitt som grundfärg för att få ett lugn. Turkos och orange är somrigt och fungerar bra som accentfärger, berättar Elin.

För att höja romantiken och samtidigt dölja den trista väggen bakom blomhörnan hänger en vit och fluffig tygdrapering, vilket bidrar till att balkongen känns ombonad och nästan som en förlängning av vardagsrummet.

Kuddar för hög mysfaktor

Andra tillägg för att höja mysfaktorn är mjuka kuddar och en varm filt. Flera krukväxter har placerats på två charmiga pallar som patinerats i orange och sedan vitmålats för en gammaldags känsla. Samma orangea nyans återkommer på ljuslyktorna som finns i flera varianter för att skapa stämning och lust att sitta kvar även efter mörkrets inbrott.

– Vi har kvällssol så det är väldigt härligt att sitta här sent. Trots att tunnelbanan går precis därborta så fungerar de stora träden så avskärmande att det känns nästan som en liten oas. Nu kan vi sitta här under en filt med ett glas vin långt in på hösten. Om man har tur kan man faktiskt få syn på ett och annat rådjur också, säger Emanuel.

Följ ämnen i artikeln