Systembolaget börjar med hemkörning

Publicerad 2012-10-03

Projektet kommer följas av forskare

Sollentunaborna blir de första i Sverige som kan få alkohol hemkört från Systembolaget.

Sollentuna norr om Stockholm blir först i landet med att kunna få hemkört från Systembolaget.

Öl, vin och sprit ska kunna levereras direkt fram till porten.

– Vi ser fram emot att vi nu kan inleda ett begränsat försök med hemleverans, säger Magdalena Gerger, VD för Systembolaget.

Idag presenterade Systembolaget sitt försökprojekt med hemleveranser.

Först ut i det nya hemkörningsprojektet, som drar igång den 6:e november, är Sollentuna.

I kön väntar Nacka, Bromma och Johanneshov på sin tur, som kommer få tillgång till den nya tjänsten kort efter Sollentuna.

Därefter ska fler regioner tillkomma, från storstad till glesbyggd, till och med september 2013.

Prövas i sex län

Regeringen har gett sitt klartecken för att hemkörningstjänsten ska prövas i max sex stycken län.

Och först ut är alltså Stockholms län.

– Vi börjar i Stockholm eftersom vi har god förmåga att leverera här samtidigt som vi har kommunen och andra beslutsfattare med oss, säger Magdalena Gerger.

Hon säger till Aftonbladet att valet av orter skett i samråd med forskare som ska följa försöket. För dem är det viktigt att försöket utförs i orter där tydliga resultat kan ses.

– Vi har valt orter där vi tror att intresset för hemleveranser är stort, eftersom vi kan se att många utnyttjar vår vanliga beställningstjänst i dessa områden.

Inte i glesbygden

Hemkörning kommer inledningsvis inte testas i den glesaste glesbygd enligt Magdalena Gerger.

– Det kan finnas ett behov även där, men vad vi har sett så är människor överlag nöjda med den service som ofta finns samlad i centralorter.

Först efter sommaren 2013 kommer projektet köras i full skala.

Tjänsten kommer utföras av transportföretaget Bring Express som just nu utbildas av Systembolaget.

Kraven de kommer ställas inför liknar de i butik: nämligen att legitimera köparen, avstyra uppenbara lagningssituationer och även bedöma om personen är berusad.

Följs av forskare

Tobias Åbonde är chef för Brings Express hemleveranser, han säger att samma kontroller som sker i Systembolagets butiker kommer utföras av Brings personal. Den person som beställt varorna måste uppvisa legitimation vid leverans.

– Inledningsvis kommer vi också ha med oss personal från Systembolaget, för att säkra att allt går rätt till och för att få direkt respons på vårt arbete, säger Tobias Åbonde.

Projektet kommer pågå i upp till ett år efter att det introducerats i full skala, det vill säga till någon gång efter sommaren 2014. Det kommer även följas av forskare i syfte att se hur alkoholkonsumtionen påverkas.

– Det är viktigt att förändringar av detta slag utvärderas med avseende på konsumtionsförändringar innan de införs permanent, säger Mats Ramstedt, alkoholforskare och chef för Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem, som tillsammans med Thor Norström, professor i sociologi vid Stockholms universitet, kommer att utvärdera försöket.

Kostnaden varierar

Kostanden för servicen kommer ligga mellan 200-1250 kronor beroende på den mängd som beställts.

Men den som hoppas på att få hem varorna samma dag kommer bli besviken: leveranstiden är minst tre dagar och sker endast under butikens öppettider på vardagar, står det på Systembolagets hemsida.