”Viktigt vara rak och tydlig”

Uppdaterad 2012-10-02 | Publicerad 2012-10-01

Reinfeldt mötte Hollande i Paris

PARIS. Sverige ska inte tillhöra den innersta kärnan i EU längre.

Nu vill Fredrik Reinfeldt istället signalera distans till de krisande länderna i Europa.

– Inte ens vi som tror på Europasamarbetet kan i dag påstå att vi tillhör kärnan, säger han.

Aftonbladets Elisabeth Marmorstein och Andreas Bardell på plats i Paris.

I en dryg timme pågick mötet på Élyséepalatset mellan statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och Frankrikes president, socialisten François Hollande.

Det var första gången de två regeringscheferna träffades på tu man hand.

- Han visade ett stort intresse för svenska erfarenheter och hade en stor kunskap om Sverige, vilket var väldigt glädjande, sa Reinfeldt direkt efteråt.

Tre toppmöten

Mötet kretsade mycket kring den hektiska EU-höst som väntar med tre toppmöten före årsskiftet. Reinfeldt passade på att framföra sina invändningar mot utformningen av den bankunion som presenterades för ett par veckor sedan.

Enligt Reinfeldt riskerar den att leda till att svenska skattebetalare får betala för krisande banker i andra delar av Europa.

–  Det här skapar ett system där de som tjänar enorma pengar på högt risktagande i banksektorn lär sig att de kan skicka notan till skattebetalarna även i andra delar av Europa.

Samtidigt betonar han behovet av bättre tillsyn av den europeiska banksektorn.

– Det finns en poäng med bättre tillsyn men förslaget är ofärdigt.

Hade president Hollande förståelse för dina invändningar?

– Jag tror att han vill förstå hur vi resonerar och jag har på ett bra sätt kunnat framföra svenska intressen. Men var det sedan landar är för tidigt att säga.

Även en höjning av avgiften till EU får kalla handen av Reinfeldt. Där står han på samma sida som bland andra Holland och Storbritannien.

– Det kommer att bli tuffa förhandlingar, säger han.

”Viktigt vara rak”

Att Reinfeldt vill markera distans gentemot de krisande länderna i Europa blev tydligt i den senaste regeringsförklaringen. Till skillnad från tidigare år undvek han att säga att Sverige ska tillhöra den innersta kärnan i det europeiska samarbetet. Det beror, enligt Reinfeldt, på att Sverige sa nej till euron 2003.

– Konsekvensen är att vi inte kan vara med i  de lösningar som byggs upp  för att hantera euron. Vi kan tro på samarbetet, men inte medverka i varje del.

Varför visa distans?

- Det är viktigt att vara rak och tydlig kring Sveriges position. Det här är den verklighet som har utvecklats efter fyra år av finanskris och problem kopplade till den gemensamma valutan.

Trots den nya distansen kunde Aftonbladet i lördags avslöja att Fredrik Reinfeldt finns med i spekulationerna om vem som ska efterträda EU-komissionens ordförande José Manuel Baroso sommaren 2014. Reinfeldt nämns som en av fyra möjliga kandidater. Orsaken är dels att han har suttit längre än de flesta andra EU-ledare, dels att Sveriges ekonomi är stark jämfört med stora delar av övriga EU.

”Är inte kandidat”

Men Reinfeldt avfärdar idén helt.

– Det är inte aktuellt för mig eftersom jag vill vara med och vinna valet i Sverige i september 2014.

Är du smickrad?

– Ja, men jag är inte kandidat. Det är en post som tillsätts före vi har riksdagsval i Sverige.

I går fångades Fredrik Reinfeldt och Filippa Reinfeldt på bild när de gick på bio tillsammans. Paret, som varit gifta i tjugo år, lämnade in en ansökan om skilsmässa i somras. Likt alla par med barn under 16 år har de ett halvårs betänketid innan skilsmässan går igenom. Att de gick på bio tillsammans satte genast igång spekulationer om att de är på väg att återförenas. Men Fredrik Reinfeldt ville inte kommentera sin biodejt, inte ens avslöja vem av dem som valde film. På frågan om han haft trevligt log han brett och sa:

– Ja.