Poliser twittrade om ”östeuropeiskt” utseende

Publicerad 2012-09-26

Stormig debatt på mikrobloggen

Södermalmspolisens tweet som fick många att reagera under tisdagskvällen.

Södermalmspolisen twittrade om att en misstänkt ficktjuv hade ”östeuropeiskt utseende”. Nu rasar folk på twitter mot poliserna som skrev inlägget.

– Hur hjälpt blir man av beskrivningen, tänker ni? Hur ser en sådan man ut? Som Fjodor Dostojevskij? Viktor Tichonov?, skriver skådespelaren Jonas Inde.

Polisen på Södermalm i Stockholm har hamnat i blåsväder efter ett twitterinlägg tidigare under kvällen.

Tweeten: ”Misstänkt ficktjuv vid T-banan Mariatorget ikväll. Mörkhårig, 175cm, mörk jacka, ”Humphrey Bogarthatt” på huvudet. Östeuropeiskt utseende”, har skapat en smärre storm på mikrobloggen.

”Det är kränkande att beskriva ett utseende utifrån fördomar om olika nationaliteters utseende”, tycker en twittrare.

Känd skådespelare rasar

Skådespelaren Jonas Inde undrar hur en person från Östeuropa ser ut: ”Hur hjälpt blir man av beskrivningen, tänker ni? Hur ser en sådan man ut? Som Fjodor Dostojevskij? Viktor Tichonov?”

Viktor Adolphson, yttre befäl på Södermalmspolisen, är en av de som skriver på kontot.

– Vi tycker inte att det är något konstigt att skriva så. Är verkligen Östeuropeiskt utseende en kränkande beskrivning? Jag tycker inte det, säger han.

Varför använde ni den här beskrivningen?

– Det exkluderar vad man inte ska titta efter, till exempel en nordeuropeisk man eller en sydeuropeisk.

Men hur ser en östeuropé ut? Det finns ju blonda personer som är födda i Östeuropa?

– Jag kan få en bild av hur en östeuropé ser ut men jag kan tänker inte säga en generell bild av en östeuropé. Det är individuellt för var och en.

Fånigt att vi kränkt halva Europa

Enligt Viktor Adolphson uppgav vittnen att mannen såg ut att komma från ett specifikt Östeuropeiskt land och att han såg ”östeuropeisk” ut.

Poliserna valde därför att gå ut med signalementet ”östeuropeisk” eftersom det är godkänt av Rikspolisstyrelsen, säger Viktor Adolphson.

– Jag tycker att det östeuropeisk är en vag beskrivning. Det är fånigt att man påstår att vi har kränkt halva Europas befolkning.