Man dödades av bäver

Publicerad 2013-05-29

En av flera attacker i Vitryssland den senaste tiden

En vitrysk fiskare ville ta en bild på en bäver.

Men gnagaren hade andra planer – och attackerade den 60-åriga mannen till döds.

Händelsen är den allvarligaste av en rad likande bäverattacker i Vitryssland den senaste tiden.

Den 60-åriga fiskaren var på väg mot en sjö väster om huvudstaden Minsk när han fick syn på en bäver längst sidan av vattnet.

Han stannade då bilen för att försöka ta en bild av djuret. När han närmade sig gick bävern till attack. Mannen blev biten flera gånger, och ett av betten ska ha träffat en stor pulsåder i låret.

"Aldrig sett något liknande"

Mannens vänner kunde inte stoppa blodflödet, och han dödsförklarades när han kom till kliniken i byn Ostromechavo.

– Sårens karaktär var helt chockerande för oss, vi har aldrig stött på något liknande förut, säger läkaren Leontry Sulim, enligt nyhetsbyrån AP.

Den 60-åriga mannen är det enda kända dödsfallet som orsakats av en bäverattack i landet. Men enligt vitrysk media har bäverattacker blivit allt vanligare den senaste tiden.

Stor ökning

Räddningstjänsten i landet har fått ta emot ett flertal rapporter om aggressiva bävrar i år. Vid flera tillfällen har de försökt att driva bort djuren genom att spruta vatten på dem med brandslang.

Bävrar har varit näst intill utrotade i Europa, men har nu kommit tillbaka då jakt har förbjudits eller begränsats på flera stället. I Vitryssland har antalet bävrar tredubblats det senaste decenniet. Enligt vitrysk media har de lett till att de allt oftare börjat röra sig i tätbefolkade områden.

Ovanligt att komma nära

Även i Sverige har antalet bävrar ökat kraftigt de senaste åren.

Men enligt experter finns det ingen anledning att vara orolig för liknande attacker i Sverige.

– Men skulle man försöka bära upp en bäver i famnen kan det gå illa. Det är precis som andra vilda djur, de har försvarsmekanismer. Men det är ovanligt att man ens kan komma så nära, säger Magnus Enquist, professor i etologi vid Stockholms universitet.

Angående attackerna i Vitryssland så tror Magnus Enquist inte att det beror på att bävrarna blivit farligare.

– Jag tror att det är vi människor som får det svårare att leva med naturen, säger Magnus Enquist.