Ericsson öppnar kontor i Burma

Publicerad 2012-11-12

RANGOON Den svenska telekomjätten Ericsson är det första svenska företaget som öppnat kontor i Burma.

Nu hoppas man på regelrätta investeringar i landet redan nästa år.

– Möjligheterna här är enorma, säger landchefen Johan Adler.

Svenska företag står i kö för att investera i Asiens näst fattigaste land. Med en befolkning på drygt 60 miljoner är det många som ser möjligheter till framgångsrika affärer i Burma. Under Fredrik Reinfeldts och handelsminister Ewa Björlings resa finns hela tretton bolag representerade. Alla lika intresserade av att undersöka potentialen i den burmesiska marknaden.

”Otroligt roligt”

Först att upprätta verksamhet på plats i landets största stad Rangoon är telekomjätten Ericsson. De öppnade kontor här så sent som första juni i år. Landchefen Johan Adler vittnar om en optimistisk syn på framtiden hos befolkningen.

– Människor är väldigt vänliga, arbetsamma och hjälpsamma, det är otroligt roligt att jobba här, säger han.

Vilka svårigheter finns med att investera i Burma?

– För det första finns det en mängd praktiska svårigheter. De är ett land under uppbýggnad vad gäller infrastruktur och en ovana vid att göra internationella affärer. Det finns inget internationellt affärsprotokoll. Men jag är här som observatör och försöker förstå marknaden och kartlägga svårigheterna så att vi vet vilka utmaningar som finns den dag vi bestämmer oss för att göra affärer här.

Kan du säga något om hur långt borta det steget är?

– Svårt att säga. Regeringen planerar en nationell telekomreform och när den är klar vet vi ungefär vilka typer av upphandlingar som blir resultatet. Ska jag gissa säger jag första eller andra kvartalet nästa år.

Hur ser du på potentialen för er i Burma?

– Möjligheterna här är enorma. Rent affärsmässigt har vi möjlighet att bygga telefonnät för en befolkning på 60 miljoner människor, idag finns bara tre miljoner mobilabonnenter här. Det är människor som välbärgade, och dem ser vi inte som den stora affärsmöjligheten. För oss handlar de om låginkomsttagare som idag kanske ringer för några dollar i månaden.

”Välgrundad undersökning”

Vid ett hållbarhetsseminarium i morgon kommer Ericsson att presentera egna beräkningar som visar att ett utbyggt mobilnätverk i Burma skulle ge en BNP-tillväxt på mellan 2,3 till 7,4 procent. Samt 90 000 jobb på tre år.

Lite väl optimistiskt, kan tyckas.

– Det är en välgrundad undersökning. De jobben genereras av underleverantörer och serviceföretag. Det är en näringskedja.

Igår följde följde Ericsson och de andra svenska företagen med Ewa Björling till huvudstaden Naypyidaw för att träffa flera av landets ministrar och marknadsföra sina affärsidéer.

– Det är slående hur positiva de är till att ta emot oss. I varje möte har de nickat igenkännande när Ericsson nämnts, säger Johan Adler.

Samtidigt varnar både flera solidaritetsrörelser och oppositionen i Burma utländska investerare för att gå för fort fram. Korruptionen är fortfarande utbredd vilket Fredrik Reinfeldt påpekade i sina möten med såväl oppositionsledaren Aung San Suu Kyi som president Thein Sein.

– Det handlar väldigt mycket om att vara tydlig med att man inte vill utsättas för mutförsök av olika slag, vilket annars är en stor  risk i ett land som är föremål för så mycket korruption och saknar ett fungerande rättssystem, säger Reinfeldt.