Vid midnatt kan USA ramla nedför stupet

Publicerad 2012-12-31

Experten: ”Nu står allting på spel”

KLOCKAN TICKAR President Barack Obama har bara timmar på sig att hitta en lösning – annars väntar det finansiella stupet.

Innan nyårsklockorna ringer i Washington D.C. måste politikerna komma överens om landets öde – och världens.

Går de över finansstupet väntar recession, arbetslöshet och fattigdom.

– Svenska företag som är beroende av export till USA kommer att få det besvärligare, säger Merrick Tabor, statsvetare.

USA har länge brottats med ett budgetunderskott och en ständigt växande statsskuld.

Sommaren 2011 träffade demokrater och republikaner en gemensam kompromiss för att lösa krisen.

Kompromissen innebar att automatiska skattehöjningar träder i kraft från och med den 1 januari 2013 och flera finanspolitiska stimulanser till ett värde av 600 miljarder dollar upphör, om inte republikaner och demokrater når en ny kompromiss innan nyårsklockorna ringer i kväll i Washington D.C., skriver SVD.

USA riskerar en ekonomisk recession

Nås ingen ny lösning innan midnatt (klockan 06.00 svensk tid) riskerar USA, världens största ekonomi, att kastas in en ekonomisk recession så kraftfull att hela världen kommer att dras med, menar flera bedömare.

– Svenska företag som är beroende av export till USA kommer att få det besvärligare, säger Merrick Tabor, statsvetare och USA-kännare till Aftonbladet

De ödesdigra konsekvenserna av ett eventuellt haveri i förhandlingarna har i USA fått namnet "fiscal cliff", ett finansiellt stup.

– Man kommer att skära i alla program, till exempel försvaret och välfärden, på ett sätt som inte är helt rationellt. Kombinationen av det här kan leda till stora bekymmer för amerikaner, då det blir skattehöjningar och en massa nedskärningar på federal nivå, säger Merrick Tabor.

”Tänker fortsätta förhandla”

Just nu pågår ett intensivt köpslående mellan partierna. För första gången på 40 år samlas ledamöterna i USA-kongressen på nyårsafton. Mötet börjar klockan 11 (klockan 17.00 svensk tid).

Innan senaten, som ska inleda omröstningen, ajournerades på söndagskvällen, sa demokraternas senatsledare Harry Reid att partierna fortfarande ligger långt ifrån varandra innan en uppgörelse är klar, rapporterar TT, AFP och Reuters.

– Det finns fortfarande tid att nå en uppgörelse och vi tänker fortsätta förhandla, sade han.

Republikanerna vill sänka skatterna

Republikanerna och demokraterna har olika utgångspunkter i hur de vill rädda ekonomin:

Republikanerna vill sänka skatter och skära i den federala budgeten, de lägre skatterna ska ge amerikanen mer pengar i fickan att konsumera, berättar Merrick Tabor.

Demokraterna å andra sidan vill framförallt få in mer pengar i statskassan genom att höja skatterna för höginkomsttagare, något som republikanerna inte vill.

Det finns också olika åsikter inom partierna.

– I USA finns ingen stark partistruktur. Många politiker har ofta sina intressen på lokalnivå och det gäller för partierna att övertyga dessa politiker att de kan tjäna på att rösta på ett visst sätt. I republikanerna finns till exempel ett antal partiledamöter som tillhör Teaparty-rörelsen, och det är nog republikanerna som har störst bekymmer med att göra det, säger Merrick Tabor.

USA har ett hårt arbete framför sig

Men USA:s ekonomi är inte räddad, även om parterna lyckas enas om en kompromiss. Det som, förhoppningsvis, kommer att ske är att den växande statsskulden kommer att stanna av, inte minska, säger Merrick Tabor.

– Hela USA är skuldsatt, hela vägen ner på delstatsnivå. Även hushållen har höga skulder. Det här är ett kortsiktigt problem som diskuteras just nu, säger han.

Om ingen lösning nås kommer nya förhandlingar att inledas inom kort, säger Merrick Tabor. Han tror dock att parterna kommer att enas i sista minuten.

– Jag tror att de kommer att hitta en kompromiss, nu när allting står på spel.