Bedragare försatte Kjell, 47, i konkurs

Publicerad 2013-01-29

Någon har satt Kjell Lund, 47, i personlig konkurs genom att förfalska hans underskrift. Konkursen upphävdes direkt, men skadan var redan skedd.

En falsk underskrift och en snabb stämpel från tingsrätten.

Kjell Lund försattes i personlig konkurs och förlorade makten över sin egen ekonomi – utan att själv ha en aning om det.

– Det är hemskt att det ska vara så enkelt, man är helt rättslös, säger han.

När Kjell Lund, 47, kollade posten i måndags förra veckan hittade han ett brev från tingsrätten och en kopia på en konkursansökan - falskt undertecknad i hans namn.

Någon hade försatt honom personlig konkurs. Det blev början på en dyr och krävande process för att häva konkursen och tvätta bort stämpeln som ekonomiskt utsatt.

– Det gick med blixtens hastighet och sen var jag omyndigförklarad, även fast jag aldrig haft en betalningsanmärkning. Det är en osannolik möjlighet för folk att jävlas, säger Kjell.

Inga kontroller

Att olovligen försätta någon annan i personlig konkurs går både fort och enkelt. Det enda som krävs är ett papper som beskriver varför personen ansöker om konkurs och en förfalskad namnteckning. I Kjells fall förklarades konkursen med tio ord: "jag är på obestånd och denna situation är inte tillfällig."

– Det är ett ingripande som får enorma konsekvenser för en privatperson. Det är anmärkningsvärt att det inte behövs mer, i många andra länder krävs att handlingarna är notariserade för att ansökan över huvud taget ska tas upp, säger Kjells advokat Paul MacDowall.

Konkurslagen föreslår att man bifogar en förteckning över tillgångar och skulder, men det är inget som krävs. Ett personbevis ska bifogas för att tingsrätten ska veta att ansökan har kommit rätt, men det kan vem som helst skriva ut på nätet.

Svårt att skydda sig

– Det är ett brott som är jättesvårt att skydda sig mot eftersom man inte behöver lämna in ansökan personligen. Det är fruktansvärt för de som blir utsatta men är tack och lov inte vanligt. Ofta kan det vara personer som känner varandra men har ett horn i sidan till varandra, säger Eva Hansson, domstolssekreterare på Attunda tingsrätt där Kjell Lunds falska konkursansökan togs emot och godkändes.

Den falska ansökan är daterad den 17 januari och stämplades klockan 13 dagen efter. När Kjell fick brevet måndagen efter hade han tre veckor på sig att överklaga. Han förstod direkt allvaret i det hela och kontaktade sin advokat som i sin tur skrev en brådskande överklagan. Konkursförvaltaren, som då hade ensam makt över Kjells personliga ekonomi, hade inga invändningar och hovrätten upphävde konkursbeslutet redan på onsdagen.

Över 50 000 kronor

Men mycket av skadan var redan skedd. Alla familjens bankkonton hade spärrats, telefon-, el- och försäkringsbolag hade underrättats och notisen om Kjells personliga konkurs hade synts i morgontidningarna. Kjell räknar dessutom med att han kommer att behöva lägga ut över 50 000 kronor i advokatkostnader.

– Långsiktigt går kostnaden inte att värdera, det är förödande. Jag kommer aldrig kunna upprätta förtroendet för mig som person och egenföretagare. Släkt och vänner har ringt och frågat om jag behöver låna pengar, säger Kjell som egentligen aldrig hade några problem med att betala sina räkningar och hade högsta kreditvärderingen hos UC.

Hovrätten hävde konkursen och har skickat ut en rättelse. Men i den framgår inte att konkursen redan från början var olovlig. Dessutom måste Kjell själv ringa upp och förklara situationen för de många företag och kreditupplysningsregister som tagit del av uppgifterna om hans konkurs.

– Det får väldiga konsekvenser. Inom väldigt kort tid, några timmar, spärras alla konton och en konkursförvaltare går in och tar över allt. Det finns goda argument för en hårdare kontroll vid en personlig konkursansökan men det är inte reglerat i lag i dag, säger hovrättsrådet Peter Wislander.

Allvarligt brott

Kjell har tvingats lägga tid, kraft och pengar på att reda ut den tilltrasslade situationen. Försäkringsbolaget nekar honom ersättning så han får ingenting tillbaka om inte gärningsmannen bakom den falska konkursansökan fälls för brottet. Men det kan han inte räkna med.

– Vem som helst kan egentligen skriva under och skicka in en ansökan, det är ju alldeles för enkelt. Men det är ett allvarligt brott och många gånger svårt att bevisa om man bara har ett dokument med en namnteckning, säger Evert Norberg, bedrägerisamordnare vid Citypolisen i Stockholm.

Kjell har sina misstankar om vem som kan ligga bakom och har polisanmält brottet som registreras som urkundsförfalskning.

– Jag hoppas att gärningsmannen ställs inför rätta. Det här har inte bara drabbat mig personligen utan även min fru och barn. Det är riktigt smutsigt sätt att skada någon på, säger han.