Mät noga - och spara tusentals kronor i skatt

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-03-15

Aftonbladet avslöjar nyheterna i deklarations- blanketten

Nu kan du spara tusentals kronor i skatt på att räkna fram rätt arbetsyta i köket och exakt mäta promenadvägen till stranden.

2,2 miljoner villor och fritidshus ska få nya taxeringsvärden.

Aftonbladet avslöjar nyheterna i deklarationsblanketten som delas ut i höst.

AVDRAG FÖR STUPET Pensionerade fiskarparet Gunnel och Kurt Andersson på Klädesholmen i Bohuslän har kämpat i fem år för att få ned taxeringsvärdet på sin strandtomt - där stranden är ett stup. Kammarrätten sänkte värdet, men det har räknats upp igen och villaskatten är nu en stor del av pensionen, 16 000-17 000 kr/året.

Redan denna vecka kör Riksskatteverket igång provvärdering av alla Sveriges fastigheter, baserad på 190 000 villa- och stugköp åren 1999-2001.

Nya blanketten innehåller flera nyheter jämfört med den du fyllde i inför taxeringen 1996. Hundratusentals kronor i höjt eller sänkt taxvärde och tusentals kronor i skatt står på spel.

Strändernas skick och tillgänglighet får helt ny betydelse. Stup, klippor, våtmark, vass - alla säregna förhållanden kan åberopas för att få ned värdet. Avstånd till stranden, promenadvägars längd och allmän mark mellan tomt och strand avgör. Sådant som inte beaktats förut och drabbat många hårt.

Sänkning för var tredje

- Vi räknar med att ungefär en tredjedel av fastighetsägarna vid stränder kan få sänkt taxeringsvärde med denna förändring, säger Riksskatteverkets expert Monica Haapaniemi. Men lika många kan förstås få höjning.

Köksbedömningen ändras rejält. Tidigare kunde inbyggd diskmaskin i ett risigt kök ensam höja värdet med tiotusentals kronor.

Nu finns i stället fem klara köksklasser. Från enklaste kökets två standardpoäng till lyxkökets elva.

En klar fördel är att gränsen för sådant som påverkar riktvärdet sänks till 25 000 kronor i stället för dagens 50 000. Lättare att påverka skatten.

Viktig sparnyhet: regeringen förbereder förslag om att villaägare som senaste tio åren installerat värmepumpar, treglasfönster eller isolerglas ska slippa höjd villaskatt för detta.

Dagens provvärdering av landets villor och fritidshus är klar i maj. I september-oktober får du deklarationsblanketter. Du kan korrigera och yrka sänkning.

Den 1 november ska blanketterna vara inlämnade. Våren 2003 fastställs taxeringsvärdena - i princip 75 procent av husens marknadsvärden i landets 8 000 värdeområden.

Lennart Arnstad, Bostäder

Följ ämnen i artikeln