Väder

Översvämningar och trafikproblem efter regnet

Av: 

TT

NYHETER

Hundratals larm om att byggnader och vägar översvämmats har det senaste dygnet kommit till räddningstjänsterna i östra Svealand.

Regnet fortsätter att falla på många håll under torsdagen, men inte lika intensivt. Räkna dock med problem på vägar och försenade tåg.

– Regnet har mattats av sakta, men även om det inte kommer lika mycket så fyller det ju på det som redan har kommit, säger Lars Knutsson, meteorolog på SMHI, tidigt på torsdagsmorgonen.

Mest regn har hittills fallit i Tullinge i Botkyrka, samt i Södertälje. På onsdagskvällen hade det på dessa platser fallit 58 millimeter de senaste 24 timmarna, enligt Lars Knutsson.

Det kan under dagen fyllas på med 5–10 millimeter regn i Södermanland och Uppland och en klass 1-varning för höga flöden är utfärdad för Östergötlands län, Södermanlands läns, Stockholms län, Uppsala län, Västmanlands län och Örebro län.

Trängde in i källare

Räddningstjänsterna i Uppsala, Stockholm och Södertörn har överösts med översvämningslarm.

– Vi hade nästan 150 ärenden som kom in och 50 av dem hann vi med att försöka avhjälpa på något sätt, säger Tommy Wållberg, ledningsbefäl på Räddningscentral Mitt, om onsdagens arbetsbörda.

Räddningstjänstens pumpar gick för högvarv.

– Parker svämmade över och vattnet trängde in i en mängd källare samtidigt . Vi var tvungna att prioritera samhällsviktiga funktioner och fastigheter, samt kulturhistoriska värden. Så tyvärr var det många privata enskilda ägare som ville få hjälp, som vi inte kunde hjälpa, berättar han.

Södertörns brandförsvars vittnar för TT om en liknande arbetsbelastning.

Många larmade om översvämningar efter det häftiga regnovädret i östra Svealand på onsdagen. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Vägar översvämmade

Trafikverket har också haft ett hektiskt dygn. På torsdagsmorgonen var det sex län som var berörda av SMHI:s klass 1-varning och ett 20-tal vägar som var påverkade av översvämningar. Värst drabbat är Stockholms län, enligt Trafikverket.

Även tågtrafiken påverkas och resenärer på många sträckor får räkna med förseningar. Detta gäller bland annat trafiken mellan Stockholm och Göteborg, på grund av översvämning mellan Hallsberg och Laxå.

Även sträckan Stockholm-Uppsala påverkas på grund av översvämning mellan Knivsta och Uppsala. Som en följd har SJ fått ställa in tio tåg på sträckan.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vita tänder i sommar? Köp smidig tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Dentway

Publisert:

LÄS VIDARE

Översvämningar och stopp i trafiken i regnkaoset

ÄMNEN I ARTIKELN

Väder

Översvämningar

Botkyrka