Uppgifter: Egypten vill mäkla långvarig fred mellan Israel och Palestina

Publicerad 2021-05-22

Egypten vill mäkla fred mellan Israel och Palestina.

Enligt Al Arabyia vill de anordna en internationella konferens i landet med målet att återuppbygga Gaza.

Följ ämnen
Israel

Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi har beskrivits som drivande i förhandlingarna om det eldupphör som trädde i kraft på torsdagskvällen.

Knappt två dygn efter att eldupphöret mellan Israel och Hamas infördes håller det ännu. Och nu rapporteras Egypten vilja ta det fredsskapande arbetet vidare, enligt Al Arabiya.

Egyptiska källor uppger för tv-kanalen att det planeras för en internationell fredskonferens. Källorna uppger också att israelisk säkerhetstjänst bjudits in till fredsmöte i Kairo.

Målet med Egyptens ansträngningar uppges vara en långvarig vapenvila. Och en möjlighet att bygga upp Gaza igen.

Under gårdagen har också människor som tvingats lämna sina hem under de elva dagar långa striderna börjat återvända hem, rapporterar TT.

Lastbilar med nödhjälp har börjat passera in i Gaza, fyllda med efterlängtade mediciner, mat och bränsle.

Även USA:s president Joe Biden har lovat att hjälpa till att organisera ansträngningarna för att återuppbygga Gaza efter de israeliska anfallen.

Biden säger också att han har sagt till israelerna att upphöra med striderna i Jerusalem, men att han är fortsatt beslutsam när det gäller att skydda Israel, skriver TT.

– Men jag kan berätta vad det är ett skifte i. Skiftet är att vi fortsatt behöver en tvåstatslösning. Det är det enda svaret, säger han.

Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi