Flygplansdörrplugg hittad – lossnade i luften

Publicerad 2024-01-08

Delen som lossnade på Alaska Airlines flygplan har hittats.

Dörrpluggen upptäcktes av en lärare som fick syn på den i en trädgård i Portland.

– Tack Bob, säger Jennifer Homendy, ordförande på NTSB.

Delen som lossnade från Alaska Airlines flygplan för några dagar sedan har hittats i Portland, rapporterar CNN.

Det var en dörrplugg från ett Boeing 737 MAX 9-plan som lossnade och slets ut i luften strax efter avfärd, på 5 000 meters höjd.

Nu har den hittats i en trädgård.

Enligt Sky News och Oregonlive hittades dörrpluggen av en lärare i Portland, en man som heter Bob.

– Tack Bob, säger Jennifer Homendy, ordförande på amerikanska transportsäkerhetsstyrelsen på en pressträff och betonade att hon är mycket lättad.

Dörrplugg i stället för nödutgång

Den del som slets loss var en så kallad ”dörrplugg”.

– Jag vill förtydliga den korrekte benämningen som är plugg. Det är ingen dörr eftersom den inte går att använda och öppna. Man kan kalla det en dörrplugg, en plugg – men det är ingen dörr, säger Jennifer Homendy.

I Boeing-plan av modellen 737 Max 9 byggs planet delvis annorlunda beroende på hur många passagerare beställaren vill få plats med på planet, skriver Los Angeles Times.

Alaska Airlines plan som trafikerade flight 1282 var godkänt för 179 passagerare och var därför utrustat med den så kallade ”dörrplugg”. Hade flygbolaget beställt ett plan med fler stolar hade det i stället suttit en nödutgång där ett hål nu gapar i flygplanskroppen, skriver Los Angeles Times.

– Vad du skulle se som passagerare är bara ett fönster, du skulle inte se dörrpluggarna som dörrar om du inte stod utanför planet, säger Jennifer Homendy.

Texten uppdateras.

Följ ämnen i artikeln