5 punkter om: 7 oktober-attacken

Publicerad 2023-10-14

Den 7 oktober gick terrorstämplade Hamas till attack.

Israel förklarade sen krig och vedergällningsbombningar mot Gaza inleddes.

Här är 5 punkter om 7 oktober-attacken och vad som hänt sen dess.

1. Hamas går till attack

Tidigt på morgonen den 7 oktober inledde Hamas en attack mot Israel. Från Gaza sköts tusentals raketer, gränsen forcerades och beväpnade män gick till attack mot israeliska byar och områden vid Gazaremsan. Hundratals civila dödades i de inledande attackerna. Enligt Israel dog minst 1 300 personer i attacken.

2. Striderna

Timmarna efter att Hamas inlett attacken som de kallat ”Al-Aqsa-flodvågen” inleddes Israels motoperation ”Järnsvärdet”. Israeliska stridsplan började bomba mot Gaza och räder inleddes mot området runt Gazaremsan. Totalt uppgavs det pågå strider på över 20 platser. Israel sa att Hamas möttes av en ”våg av israeliska soldater”.

3. Gisslan

I samband med attacken tog Hamas ett stort antal personer gisslan som fördes till Gaza. Det är oklart exakt hur många personer som fördes iväg men den israeliska försvarsmakten har bekräftat att 120 civila tagits som gisslan. Hamas uppgav att de vill se ett utbyte av fångar och att flera palestinier skulle friges.

4. Förklarade krig

Klockan 10.35 den 7 oktober uttalade sig Israels premiärminister Benjamin Netanyahu om händelserna för första gången. Han förklarade då att Israel är i krig. Senare bildades även en krigsregering tillsammans med oppositionsledaren Benny Gantz och ett krigskabinett inrättades. Vid gränsen mot Libanon förekom stridigheter och ett amerikanskt hangarfartyg begav sig till östra Medelhavet för att avskräcka fler länder från att lägga sig i konflikten.

Israel mobiliserar sina trupper inför en invasion av Gaza.

5. Evakueringar och hot om markoffensiv

Bomber fortsatte att falla över Gaza, tusentals människor uppgavs ha dött och området belägrades, något som bland annat fördömdes av FN. Israel uppmanade även människor i norra Gaza att lämna området och hotet om en markinvasion blev allt större när israelisk militär samlats runt Gazaremsan. På lördagen meddelade Israel att boende i norra Gaza får fram till klockan 16 lokal tid på sig att ta sig söderut över Gazafloden.