Misstänkt knarkgömma hittad under dykning

Rena Mälaren dyker flera gånger i veckan för att rensa Mälaren från gifter.

Men på söndagen gjorde gruppen en ovanligt fynd.

– På fem meters botten hittade vi fyra kilo haschkakor, säger grundaren Fredrik Johansson.

Flera gånger i veckan och varje helg dyker organisationen Rena Mälaren.

Gruppen startades av Fredrik Johansson, 50, och i dag är det omkring 600 volontärer som hjälper till.

Syftet med Rena Mälaren är att rensa Mälaren och Östersjön från gifter och skräp.

Under söndagens dykning i Solna, nära Pampas Marina, gjordes dock ett fynd av ovanlig karaktär:

– Det var 4 kilo haschkakor nere på fem meters djup. Igår hade Rena Mälaren vår största chans att bli väldigt rika, eller väldigt höga, skämtar Fredrik Johansson, som var med när fyndet gjordes.

Kontaktade polisen

De misstänkta haschkakorna ska ha varit väl inpackade, inlindade i plast och silvertejp. Om det visar sig att det verkligen är hasch har narkotikan ett värde av närmare en halv miljon kronor.

– Våra spekulationer är att någon antingen kastat ner det i desperation, eller valt att gömma det där för att plocka upp det senare, säger Fredrik Johansson.

Kort efter att fyndet dragits upp kontaktade gruppen polisen.

– Polisen kan nog vara lite trötta på våra fynd ibland, men nu var de bara tacksamma att vi hittat det, säger Fredrik Johansson.

Rebecca Landberg, presstalesperson i Stockholm, bekräftar att polisen tog emot vad man misstänker är flera kilo narkotika på söndagen.

– Analysen får utvisa vad det är. De gjorde helt rätt i att kontakta polisen, säger hon.

Hittade hundratals ton skräp

Under de fyra år som gruppen dykt har de sammanlagt plockat upp 262 ton sopor i Stockholmsområdet – däribland 32 ton båtbatterier och 34 ton elsparkcyklar.

Söndagens dykning resulterade bland annat även i två bilar och en moped. De tyngre fynden drogs upp med hjälp av en lyftkran.

– Vi brukar mötas av tacksamhet för arbetet som vi gör. Folk är väldigt positiva och det är kul, för det är ett slitigt jobb, säger Fredrik Johansson.

Det händer också att gruppen hittar vapen, som pistoler och hagelgevär, på Östersjöns eller Mälarens botten i Stockholm. Att de hittar misstänkt narkotika händer dock väldigt sällan.

– Det är jätteovanligt. Jag har hittat en påse som eventuellt var amfetamin en gång, men annars är det dåligt med knarkfynd, fortsätter Fredrik Johansson.

Publisert:

LÄS VIDARE