Socialdemokraterna vänder – stoppar eritreansk festival

Publicerad 2024-03-08

Festivalen anklagas för att ha starka kopplingar till diktaturen i Eritrea.

Nu stoppar Socialdemokraterna i Stockholm arrangören från att hyra stadens lokaler.

– Jag fördömer den eritreanska diktaturen och tar det här på största allvar, säger finansborgarråd Karin Wanngård (S). 

Den eritreanska kulturfestivalen har under årtionden anordnats i Stockholm. Förra året stormade demonstranter Järvafältet där den hölls, vilket ledde till kravaller och kaos. Demonstranterna anklagar festivalens arrangörer för att stå regimen i Eritrea nära – anklagelser som backas upp av en Eritreakännare.

Aftonbladet skrev i veckan att finansborgarrådet Karin Wanngård (S) inte stoppar festivalen från att hyra in sig i stadens lokaler. Aftonbladets artikel uppmärksammades bland annat på på flera ledarsidor – nu har Wanngård fattat beslutet att staden inte ska hyra ut sina lokaler till festivalen.

– Staden har i kontakt med Järva folkets park enats om att de inte får hyra toaletter, vatten och el vid Eggeby gård om de skulle anordna festivalen i år, säger hon.

Hittar inga bevis för koppling

Wanngård säger att skriverierna i media inte ligger bakom hennes beslut utan att det har varit en pågående process. Hon står fast vid att hon inte hittat något bevis för att det finns en koppling mellan regimen och festivalen.

– Det finns ingenting i det material som de har lämnat in eller i det som kulturförvaltningen har kollat igenom. Men det är viktigt att vi inte underlättar till att det sprids en oro hos människor som söker skydd i Sverige, säger Wanngård.

Aftonbladet har efter artikeln varit i kontakt med flera exileritreaner som välkomnar att kritiken mot festivalen lyfts. Det finns också de som anser att det pågår en smutskastningskampanj mot festivalen. En av dem är Bisrat Mebrathu, som är en av arrangörerna.

Hon förnekar bestämt att festivalen står nära regimen. Enligt henne är syftet att samla exileritreaner till en kulturfest. Att ambassadören också närvarar, vilket har varit något kritikerna tagit fasta på, beror på att besökarna ska få möjlighet att fråga vad som händer i landet.

Vad säger du när du hör den uppfattningen?

– Jag har stor respekt för att det är en svår fråga. Det är en gråzon, det är inte helt enkelt. Men det vi såg utspela sig förra året vill vi ogärna se igen, säger Wanngård.

Karin Wanngård, S.

”Riskerar att förlora väljargrupper”

Wanngård tillägger att det nu är polisen som får avgöra om festivalen ska få de tillstånd som krävs.

– De kommer inte kunna ta del av lokalerna via Järva folkets park. Sedan är det upp till polisen hur de tolkar lagstiftningen, den frågan äger inte jag.

Stockholmsliberalen Jan Jönsson, som riktade hård kritik mot S i veckan, välkomnar S nya besked.

– Men jag förstår inte utifrån vilka principer. För bara några veckor sedan hade de motsatt uppfattning. Min känsla är att man försökte få det här att glida under radarn eftersom man riskerar att förlora väljargrupper. S demokratisyn är dessutom redan ifrågasatt i och med El Haj. De kände nog att de var tvugna att göra helt om.

Följ ämnen i artikeln