Så kan du förändra din konsumtion

Sofia Eriksson/TT

Publicerad 2024-03-01

Genomsnittssvensken lever som om vi hade fyra jordklot. De goda nyheterna är att det finns många möjligheter att konsumera mer hållbart och smart.

Vår konsumtion leder till utsläpp som värmer upp planeten – och det är något som politiker, företag och medborgare måste hantera.

Men att prata om behovet av att ställa om och konsumera mindre kan vara känsligt. Ett problem är att vi ofta jämför med livet som det har varit och är nu, enligt Göran Finnveden, professor på KTH och programchef för Mistra Hållbar Konsumtion.

– Vi jämför med dagens situation, som om den kunde fortsätta. Men den kommer inte att fortsätta, det kommer att bli varmare, säger han.

– Minskar vi inte utsläppen kommer det att bli väldigt mycket varmare, väldigt mycket snabbare. Då kommer inte situationen att vara samma som i dag. Vi behöver jämföra med en framtid där vi inte har gjort någonting.

Fem roller

En privatperson har olika roller med möjlighet att påverka.

– En är som konsument, den är viktig. Men en annan roll är som medborgare, att vara aktiv i politiken eller gå och rösta. Där kommer EU-valet snart, säger Finnveden.

– Sedan har vi en roll som förebild, vare sig vi vill det eller inte påverkar vi familj, vänner, kollegor och grannar. Vi som jobbar har en yrkesroll där vi kan agera på olika sätt. Och de av oss som har sparade pengar kan välja hur vi placerar dem.

I en rapport från FN:s resurspanel kopplas resursanvändningen till tre kriser: klimatförändring, förlust av biologisk mångfald och luftföroreningar. Många typer av resurser påverkar kriserna men fossila bränslen påverkar alla tre.

– Som konsument kan man använda sin fossildrivna bil mindre eller byta bil. Och de av oss som flyger kan flyga mindre, säger Finnveden.

Markanvändning är också en resursanvändning som ger påverkan. Konsumtionen av kött orsakar i snitt omkring 0,9 ton utsläpp av koldioxidekvivalenter per person och år i Sverige, enligt Naturvårdsverket.

– Att äta vegetariskt minskar trycket på jordbruks- och skogsmark.

Färre prylar

För att minska användningen av metaller, som finns i allt från elektronik och fordon till hus och batterier, gäller det att öka materialeffektiviteten, enligt Finnveden.

– Man kan använda saker mer intensivt, att vara fler som delar. Man kanske kan förlänga livstiden, öka återanvändning och återvinning. Eller använda färre prylar.

Är hållbar konsumtion alltid lika med minskad konsumtion?

– Vissa saker behöver minska, till exempel konsumtionen av fossila bränslen eller rött kött. Däremot kan konsumtionen av andra saker öka, som kultur och fritidsaktiviteter.

Följ ämnen i artikeln