SMHI varnar – snösmocka på gång

Publicerad 2024-02-12

Nedkylt regn la ett islager över västkusten.

Nu drar nederbörden vidare till Svealand och blir till snö.

SMHI går ut med gula varningar inför morgondagen.

Det underkylda regnet på Västkusten har ställt till med problem på flera håll. Blixthalkan har gjort att kollektivtrafiken i Göteborgsområdet har ställts in eller drabbats av förseningar. Det är halt på vägarna, och SMHI skriver att det kan resultera i trafikolyckor.

– Varningen gäller tills i eftermiddag, men det är lite svårbedömt när det går över. Det underkylda regnet gör det svårt att halkbekämpa, säger Katarina Andersson, meteorolog på SMHI.

SMHI:s orangea varning i Götaland täcker området runt Uddevalla, Trollhättan, Alingsås, Göteborgstrakten och Kungsbacka. Under måndagen sveper regnområdet in över södra Sverige och fortsätter upp mot Svealand under natten till tisdag.

SMHI har utfärdat flera gula varningar inför tisdagen.

Gul varning i Svealand

Under tisdagen har regnet blivit till snö och det kan komma omkring tio centimeter i Svealand. SMHI har gått ut med en gul varning som täcker området Nynäshamn, Södertälje, Stockholm, Uppsala och upp mot Gävle. Det kan komma mer i delar av Dalarna och Gästrikland.

– Det kommer snöa hela dagen och byggas på, speciellt under eftermiddagen, säger Katarina Andersson.

Även här kan det ställa till problem för tåg- och kollektivtrafik i området, och SMHI varnar för att det kan trafiken kan gå långsammare än vanligt.

– Det kan bli trafikstörningar med halka och dålig sikt, säger hon och fortsätter:

– Man får hålla utkik och hålla sig uppdaterad om läget.

Nederbördsområdet rör sig norrut på tisdagskvällen och når norra Norrland under onsdagen.

Följ ämnen i artikeln